donderdag 20 juni 2013

Vi skal flytte til Kåsa. We gaan verhuizen naar Kåsa. We're moving to Kåsa.

We zullen beginnen met het begin.

Zoals de meesten van jullie wel zullen weten zijn we drie jaar geleden naar Noorwegen verhuisd, om precies te zijn naar Øversjødalen in de gemeente Tolga. We hebben het hier goed naar ons zin, wonen in een prachtig stukje Noorwegen en hebben fijne mensen om ons heen. Het huis wat we huren heeft echter veel achterstallig onderhoud , de kamervloer verzakt , de wind waait door de deuren en ramen, kortom een huis waar een blind paard geen kwaad kan doen. 
Nu hoorden we vorig jaar dat er in Kåsa een småbruk (boerderij) te koop stond. Nu hadden en hebben we geen geld om te kopen maar we hebben wel gevraagd of we konden komen kijken om het eventueel te gaan huren. De eigenaar, Bill Kaasen , ging hier mee akkoord en zo zijn we op 25 november 2012 naar Hovland gereden om te kijken. Dennis is met ons mee gegaan. Het bestaat uit een ouder huis en een nieuwer huis. In het nieuwere huis heeft tot juli 2012 zoon Henning met vrouw en drie kindjes gewoond. Tevens is er een grote stal , een grote garage, een werkplaats, een slachtruimte en een speelhuisje. Het omringende land is verhuurd aan Erik Smedås. De eigenaar vertelde dat hij het liefst wil verkopen maar wilde ons ook graag nog een keer  op bezoek hebben om verder te praten.
Woensdag 5 december 2012 zijn we bij Bill en Kristin Kaasen op de koffie geweest. Zij wonen op Eggen, ongeveer 3 kilometer voor Tolga, van hier uit gezien tenminste. Gezellig gepraat en ik denk dat we alvast een beetje goodwill hebben gekweekt.
In februari 2013  kwamen we ze tegen bij de Røros martnan en heb ik gewoon gevraagd hoe het ermee stond. Ze hoopten nog steeds op verkoop en hadden hun hoop gevestigd op eventuele nieuwe Nederlanders die in de gemeente Tolga wilden komen wonen. We zeiden dat we nog steeds interesse hadden en dat we gewoon nog zouden afwachten. 

Dinsdag 11 juni 2013  kregen we een e-mail van Bill met de vraag of we nog steeds interesse hadden om te huren. Er waren nu meerdere mensen geïnteresseerd maar omdat wij het als eerste gevraagd hadden kregen wij de eerste keus. Toevallig werkte ik thuis en hebben we gelijk gereageerd. Dit resulteerde in een afspraak diezelfde middag. Femke is met ons meegegaan om te kijken. We hadden er nog steeds zin in en besloten om het te huren. We hebben verschillende dingen doorgesproken, o.a. het feit dat het oudere huis met Pasen bewoond zal worden door een familie die daar al jaren komen, dat de slachtruimte voor Bill blijft etc. en zijn toen naar huis gereden om het te vieren.

Nieuwe huis waar wij gaan wonen.

Het oudere huis waar slaap-en verblijfsmogelijkheid is voor bezoekers. 

Geproost op onze nieuwe verblijf.
Vrijdagmiddag 14 juni 2013 is Bill bij ons geweest in Øversjødalen om nog wat dingen door te spreken en om het huurcontract door te nemen. Peter had wafels gebakken en die vielen goed in de smaak.

Zaterdagmiddag 15 juni 2013 hebben we bij Bill het huurcontract ondertekend , dus vanaf 1 september 2013 huren we officieel Hovland in Kåsa. We hebben koffie gedronken en kringle gegeten. Hij heeft ons de sleutel alvast meegegeven zodat we wat kunnen opmeten etc. Vanaf 15 augustus is de stroom voor onze rekening, dus we moeten en kunnen nu allerlei dingen gaan regelen.
Op de terugweg zijn we er gelijk naartoe gereden. Hierbij een impressie die Peter heeft gemaakt vanaf de oprit naar Hovland.

Hovland

Hovland



Oprit

Eigen privébrug ahum


Links ons huis, rechts het gastenverblijf


De stal met garage en speelhuisje

Parkeerplaats

Zuidgevels

Links het karrenspoor naar buurman Erik

Zuidgevel gastenverblijf

Zuidgevel met terras.

Karrenspoor naar buurman, zit links verder weg.

Werkplaats met garages en links de slachtruimte.

Speelhuisje wacht op bezoek.

Oprit gezien vanaf erf.
Donderdagmiddag 20 juni 2013 ben ik met de huuropzegging van Jensåsen naar Annelise gereden. Zij was niet thuis en daarom heb ik het in de brievenbus gelegd. Bij thuiskomst heb ik haar gebeld en gezegd dat we de huuropzegging in de brievenbus hadden gelegd. Natuurlijk vroeg ze waar we naartoe gingen en per wanneer. Gezegd dat we rekening hebben gehouden met de drie maanden opzegtermijn en dus officieel per 30 september Jensåsen verlaten en dat we gaan verhuizen naar Hovland in Kåsa.

Van A naar B, een kleine 12 kilometer


Daarna heeft Peter familie , vrienden en bekenden ingelicht met een e-mail en heb ik het op face-book gezet.
Nienke,Jhon en Yore hadden we al eerder ingelicht en ons pa heb ik vandaag gebeld om het hem te vertellen. De familie zal de foto's die we per e-mail hebben gestuurd wel aan ons pa laten zien.
Onze buurman Jan hebben we ook zelf ingelicht, hij vond het heel erg jammer maar begreep het wel. Hij kent dit huis en de eigenaresse natuurlijk ook.
We hebben inmiddels al heel wat leuke reacties ontvangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten