zondag 30 september 2012

Kleine update

Donderdag 27 september ben ik 's-avonds naar Tolga gereden. Dorthe Iversen had voor die avond een bijeenkomst georganiseerd i.v.m. de aanstaande tv.aksjonen hier in Noorwegen.
Deze nationale inzamelingsactie wordt gehouden op zondag 21 oktober en de opbrengst is dit jaar voor Amnesty International. Het is een grote happening en er is ook veel competitiestrijd tussen Tolga en onze buurgemeente Os. Afgelopen jaar had Tolga de eer om de grootste opbrengst per hoofd van de bevolking te hebben, ongeveer  Nkr 42 terwijl het gemiddelde op Nkr 22 lag.
Het begon om 19.30 uur en we waren met zijn zessen includief Dorthe en er was koffie en thee. Tevens een schaal met noten op tafel en een groot bord met druiven.
Na ons verwelkomd te hebben en uitgelegd te hebben wat de bedoeling was kregen we ieder een lijst waarop vermeld staat wie er in 2004 tot en met 2011 collectant is geweest. Het is nu de bedoeling dat ik uiterlijk aanstaande vrijdag doorgeef wie er collectant is in Kåsa , Holøylen en Øversjødalen.
Deze collectanten krijgen dan informatie etc en de collectebussen dienen op vrijdag 19 oktober opgehaald te worden in Tolga.
Ik heb ook nog een t-shirt gekregen en buttons en een prospektus van de actie.
Na een uurtje was het gepiept en kon ik terugrijden naar huis.

Jhon belde rond negenen nog op om te vertellen dat de ambulance weer had moeten komen voor Nienke. Na een dag op het activiteitencentrum in Kerkrade en een bezoekje aan Ikea waren er een aantal aanvallen achter elkaar gekomen en moesten er sterkere medicijnen aangerukt worden.
Gelukkig heeft het geholpen al is ze daarna volledig onder zeil voor een aantal uren.
Misschien dat Jhon binnenkort de zwaardere medicijnen zelf mag inspuiten maar dan moet dat wel eerst aangeleerd worden.

Vrijdag hebben we eerst gewerkt en gezorgd dat een spoedopdracht bij de klant lag.
Daarna naar buiten om onze grote hobby uit te oefenen: bomen verwerken tot brandhout voor de kachels. Het was lekker weer om buiten te werken en we hebben behoorlijk gezweet. De diameter van sommige bomen was zodanig dat , na ze in stukken van ongeveer anderhalve meter gezaagd te hebben, we ze nog niet konden dragen. Dus dan maar elke keer maar kantelen tot ze op een vlakker stuk lagen. Daarna hebben we de bomen die vlak bij Jan lagen van de zijtakken ontdaan en in kleinere stukken gezaagd. Tegen zessen zijn we gestopt en hebben we genoten van een rustige vrijdagavond.

Zaterdag was het mooi weer, zonnetje en dus buitennwerkweer.
Eerst begonnen om alle stukken boom , die vlakbij Jan lagen , naar boven te brengen. Zwaar werk omdat we hierbij steil naar boven moeten lopen en dus besloten we om de bomen via de tuin van Jan te transporteren. Dit was een stuk gemakkelijker. Klein hellingkje, over tuinhek gooien en daarna met de auto naar Jan. Klein stukje lopen , optillen en in auto leggen en naar garage rijden. En dat twee keer met een hele volle auto. Daarna was het tijd voor koffie op het terrasje. Zalig in het zonnetje.

Daarna was het tijd voor de dikke stammen. Men neme een stevig stuk touw en auto met trekhaak. Daarna maak je het touw vast aan de stam en aan de trekhaak en daarna probeer je de stam naar boven te trekken. Aangezien er verschillende obstakels zijn moet je dan naar beneden en meehelpen. En dan, is de stam boven en is het de beurt aan de volgende en de volgende en de volgende.
Zodra alles boven is kunnen de stammen gezaagd worden tot kliefbare lengtes en daarna met de kruiwagen naar de garage gebracht worden.
Een lekker gevoel als alles binnen is gebracht en klaar staat voor de volgende ronde.
Daarna was het tijd voor  koffie gevolgd door een lekkere douche.




Schoongewassen zijn we aan de zaterdagavond begonnen. Lekker gegeten , gebreid , geskyped met Femke en televisie gekeken.

Ook de zondag werd gekenmerkt door een stralend zonnetje die door ons met beide handen werd verwelkomd. Bedden verschoond en de was lekker buiten te drogen gehangen. Daarna naar buiten om Peter te helpen met het plaatsen van een balk voor de dubbele garagedeur. Deze deur sloot niet goed en werd tegengehouden d.m.v. een stevige plank die op de vloer lag. Dit was toen een noodoplossing omdat de deuren wel eens open wilde waaien. Nu dus opgelost door een balk in houders te plaatsen waardoor hij alleen opengaat als wij het willen.


Daarna heb ik het restende hout dat in de stalen korf zat opgestapeld en de boel schoongeveegd. Klaar om straks het nieuwe , nu nog te zagen en te klieven , hout in op te bergen.


Tegen half vier is Peter naar Dennis gereden om melk te halen. Daarna kwamen Matjo en Colinda, tesamen met Tino en Loreena op de koffie. Peter was nog even in Kåsa gebleven om Dennis te helpen en kwam daarna ook weer thuis. Gezellig gekletst met zijn allen en tegen zessen is de Fam. van Liere richting Vingelen gereden en ben ik voor het eten gaan zorgen. Lekkere ovenschotel met van alles en nog wat gemaakt en opgegeten. Daarna naar Alt for Norge gekeken op televisie en toen kwam Dennis nog even gezellig op visite. Hij kwam de melk brengen aangezien dat 's-middags niet meer gelukt was.
Hij heeft ook nog even geprobeerd om mijn skype weer aan de praat te krijgen maar dat is niet gelukt. Waarschijnlijk iets kapot dus dat moet gerepareerd worden.
Daarna zat het weekeinde er weer op en zijn we weer klaar voor een nieuwe werkweek.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten