zondag 22 juli 2012

Orvdalen sætermesse 22. juli 2012

Vandaag zijn we om 10.30 uur naar Orvdalen gereden. Daar hebben we ongeveer een kwartier over gedaan. Het grootste stuk gaat over een bommveg, oftewel een weg waarvoor je moet betalen. Dat gaat heel eenvoudig: je schrijft je naam, woonplaats en kenteken van de auto op, stopt het geld ( in dit geval 30 Nkr) in het envelopje, scheurt de bovenste laag eraf en stopt het envelopje in de daarvoor bestemde bus. Het afgescheurde deel gaat mee in de auto als teken dat je betaald hebt.
Bij de sæter van Ola Petter en Gunn Hege konden we de auto parkeren. Deze sæter ligt op ongeveer 800 meter nap.

Allereerst een paar foto's die Jens Nygård heeft gemaakt van de sæter en zijn omgeving. Ik wil ze u niet onthouden.







Bij aankomst was onze gids, Jan Pallin, al aanwezig en kwamen er druppelsgewijs nog meer mensen aan. De twee denen die het zomerhuis bij Sagen hebben gehuurd , waren ook aanwezig.
Om 11.00 uur vertrokken we , om om 11.45 bovenop Kletten te zijn. Dit ligt op 1042 meter nap. Het waaide enorm maar het was droog en het uitzicht was fantastisch. We zagen Kåsa aan de ene kant , het Langsjøen rechts daarvan en de Sålekinna daarnaast.

Op weg naar boven.

Terugblik naar de sæter


Verder omhoog

Kijkend over de sæter en iets rechts daarvan richting Kåsa.

De Sålekinna, onze huisberg.

Ook hier de bekende steenbergjes

Op de top, alhoewel je dit zo bijna niet kunt zien.


In gesprek met de deense.

Op weg naar beneden
Een kleine bergbewoner
Bij terugkomst bij de sæter hebben we lekker skjørost met spekemat gegeten en koffie gedronken.

Skjørost er en surmjølkost. Navnet Skjørost kommer av det gammelnorske ordet «skyr», som betyr sur. Surmjølkostene ble brukt lenge før søtmjølkostene kom i bruk, og de ble alltid ysta av skumma mjølk eller kjernemjølk.

Er kwamen steeds meer mensen en jammer genoeg ook de regen. Om 14.00 uur begon de sætermesse die eigenlijk in de openlucht gehouden zou worden.  Gelukkig was er een grote partytent met zijwanden zodat iedereen toch droog kon zitten. Zelf zat ik samen met een paar andere in de deuropening van de sæter en kon alles goed volgen. De dienst werd door de prost gedaan, dit is iemand met een hogere functie dan de prest Simen Simensen die normaal de kerkdiensten doet bij ons. De dienst werd muzikaal ondersteund door de organist en daarnaast door Johan Sundberg, Jens Carlson en Jens Nygård.





Na de dienst hebben we nog koffie gedronken en hebben we ook kennis gemaakt met de ouders van Eleonie. Remco en Eleonie Pijl wonen samen met hun twee kinderen: Steven en Annelie in Hodalen. Ze waren allezes naar Orvdalen gekomen om de dienst bij te wonen.

Zo maar wat mensen aan de koffie, gezellig toch.
Al met al weer een leuke dag waarin we weer wat meer mensen hebben leren kennen , allerlei verhalen hebben gehoord en ons noors weer op de proef werd gesteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten