zondag 11 december 2016

Drup drup drup, een K-woensdag, vast in de sneeuw en weer een Kerstmarkt.

Het ene moment is het -13 en even later is het +5 of  zelfs hoger.
Het maakt het er niet leuker door. Het drupt aan alle kanten, dan weer even wat sneeuw of regen, wat vorst en dan begint het weer opnieuw.

Maandagmorgen rijden Femke en ik naar Tynset. Peter heeft de auto uit de garage gehaald aangezien hij brodders onder zijn laarzen had en wij niet. Ik probeerde wel naar de garage te lopen maar gleed gewoon terug.
Het stukje naar de weg ging goed en daarna was er gestrooid, niet overal maar genoeg om redelijk te kunnen rijden. We doen er langer over dan normaal, maar veiligheid gaat boven alles.
Aangekomen in Tynset halen we eerst een schapenvacht op voor Femke.


Daarna krachtvoer halen voor de kippen, even naar de Europris en dan naar de Coop. Daar laden we onze auto weer vol met varkensvoer en we hebben dan nog net plek voor 1 tas met boodschappen.
In Tolga even naar de Coop met yoghurt die zuur is. We mogen een nieuw emmertje meenemen, makkelijk toch.

Erik heeft ondertussen zand gestrooid dus het weggetje naar huis is ook weer goed te doen.

Prinses Skia op het velletje

Woensdagmorgen begint normaal, maar dan gaat internet eruit en werken onze computers niet meer samen. Balen met een hele grote B dus. Een eindje in de middag is eindelijk internet terug, na een telefoon met Ice waaruit bleek dat er een update was geweest waar onze nieuwe router niet zo goed mee om wist te gaan. Daarna werken de computers ook weer samen maar dan hebben we problemen met een mailadres. Nadat dat ook is opgelost kunnen we wat werken versturen en ontvangen. Jeeeee.

Woensdagavond på lofte en daar serveren we Brabantse worstenbroodjes die gelukkig goed in smaak vallen.
Ik kan daar ook gelijk een groot gedeelte van de bestelde Tupperware kwijt. Alleen Inger is er niet, die is met Jan op vakantie in Tenerife.

Donderdagmorgen is het ruim boven nul en alles is spiegelglad. Femke moet naar Tynset aangezien ze een nieuwe kat op gaat halen en dan tevens varkensvoer gaat halen. Ze rijdt achter de schoolbus die bijna een uur te laat is. Er is gestrooid en alles gaat goed.

Tegen half tien komt een monteur van het energiebedrijf een nieuwe meter plaatsen en gaat de stroom er dus voor een klein half uurtje uit.

Femke is tegen half een weer thuis en heeft Minnie bij zich. Ze is al bij de dierenarts geweest voor haar inentingen en kan kennis gaan maken met Skia.

Prinses Minnie
We hebben zaagsel besteld bij Strand Unikorn en dat zou vandaag gebracht worden aangezien we in de donderdagsroute wonen. We weten dat hij erg laat kan komen maar jammer genoeg komt hij niet opdagen.
Nu is het weer erg glad en is er veel verkeerschaos in de buurt van Tynset dus dat kan gebeuren.
Vrijdagmorgen gemaild en dan horen we dat hij vandaag komt. Jippie, want ons zaagsel is bijna op.

Lekker glad


Vrijdag aan het einde van de dag komt hij en dan kunnen we 21 pakken met zaagsel naar binnen brengen. Bij het wegrijden neemt hij de bocht iets te kort en neemt een stukje houtwerk mee. Gelukkig is dat het enige en blijft hij op zijn wielen staan.

Aangezien Peter en ik stevig verkouden zijn besluiten we niet al te laat ons bedje in te duiken.

Die nacht daalt de temperatuur weer en worden we weer verblijd met een vrachtje sneeuw.


Tegen half elf gaan we op weg naar Tynset maar net na onze brug wordt er een stuurfoutje gemaakt en belandt onze auto vast in de sneeuw. Femke wilde rechts van het paaltje in plaats van links.

Dus allemaal uit de auto en wachten op buurman Erik die ons weer op het weggetje trekt.


Daarna vervolgen we onze weg en stoppen bij de brievenbus alwaar we de eerste twee Kerstkaarten vinden. Hopelijk komen er nog veel meer. Veel leuker dan e-mailtjes en berichtjes op faceboek. Die horen er ook bij maar dan als extra Kerstgroet.

Daarna tanken in Tolga en verder naar Tynset alwaar we onze boodschappen gaan doen.

Bij de Europris
We halen weer varkenseten op en gaan dan de Kerstmarkt bij Marit Gilleberg in Vingelsåsen.


Daar zijn Colinda, Anne en Daniëlle aan het verkopen en wij drinken daar lekker een bakje koffie met wat lekkers.


Hein, Lars en Gabriëlle komen ook langs en na wat gepraat te hebben vertrekken wij weer op huis aan.
In Tolga nog even stoppen bij de Coop alwaar we Yvonne tegen komen.
Die avond lekker rustig aan gedaan.

Zondag alles weer goed schoongemaakt in de stal. Als ik daarna nog een keer bij de kippen kijk ligt er ineens een kip dood in het hok terwijl ze even daarvoor nog vrolijk rondliep. Het is de tweede kip van de zes die we van Heidie en Freddie hebben gekregen. Gelukkig hebben we negen kuikens, alhoewel we nog steeds niet weten of ket kippen of hanen zijn.

We zoeken de zakken uit van de Coop en brengen een aantal zakken met brood naar Jon Ivar voor zijn geiten. We rijden ook naar Øversjødalen om een aantal zakken met restafval weg te brengen. Dan is alles weer opgeruimd en kunnen we binnen aan de slag.

Wassen, stoffen, stofzuigen en al dat soort huishoudelijk werk voor mij en voor Peter nog wat teken-en rekenwerk zodat we morgen weer helemaal bij zijn.


1 opmerking:

  1. Ah wat lastig dat de auto vast zat in de sneeuw! Onze Nissan Qashqai zat vorig jaar ook vast in de sneeuw in Oostenrijk toen we naar het tankstation reden om brandstof te halen voor onze sneeuwscooter. Je raadt al hoe we de auto hadden bevrijd. Ja.... met de sneeuwscooter natuurlijk. Nooit leuk overigens als je auto vast komt te zitten.

    BeantwoordenVerwijderen