zondag 17 januari 2016

Hypotheek

Maandag 11 januari, een paar sfeerplaatjes.









Dinsdag 12 januari rijden we tegen de middag naar Tolga om bij de Tolga-Os Sparebank onze hypotheek voor de aankoop van Hovland te ondertekenen. Bente Horten, onze contactpersoon bij de bank,  zal deze papieren tesamen met de kjøte etc. opsturen om ze te laten registreren, oftewel tinglysning.  Zodra dit gebeurd is zal het geld overgemaakt worden naar Bill en dan zijn we officieel eigenaar van Hovland.

Die avond gaan we naar Erik en Monica om een nieuw huurcontract te ondertekenen voor de 73 da weiland die zij gaan huren en onderhouden.Erik heeft een blanco huurcontract liggen en ik neem de gegevens over van het oude contract, met uitzondering van de verhuurder en huurder. Peter gaat het nu verhuren en Monica is de huurder geworden. Het geldt voor tien jaar, dat is nl. een eis die nu gesteld is i.v.m. de konsesjon. Daarna praten we nog over de varkens en waar die eventueel kunnen staan in de zomer. Het wordt een ander gedeelte dan wij in gedachte hadden, aangezien Erik ons het weiland aanbiedt wat net voorbij de hut ligt. Dit is al afgezet en dus moeten we daar alleen een stroomleiding aanleggen en een schuilplaats maken. Hij heeft hier normaal gesproken maar 9 rundeballen van en vindt het eigenlijk veel te veel werk voor dat.


Woensdag ga ik naar Tolga om oefeningen te gaan doen in het zwembad. Op de heenweg steken er net twee elgen over.


We zijn met 4 dames in totaal en Torild geeft tien minuten les en daarna kunnen we gewoon wat zwemmen en bewegen in het water. Daarna rijdt ik weer terug naar huis en kan ik een paar foto's maken.









Die avond gaan we på lofte en daarna naar Jan en Inger, aangezien Jan Oddbjørn en ik de adminstratie van het Samfunnshus moeten nakijken. Daarna drinken we nog koffie en is Jan Oddbjørn erg verrast dat wij Hovland hebben gekocht. Hij dacht niet dat Bill het ooit zou willen verkopen, maar hij vindt het leuk dat wij het gekocht hebben en geeft ons zijn felicitaties.

Van woensdag op donderdag is het weer koud, -29 graden om precies te zijn. De waterleiding naar de badkamer en de waskamer zijn bevroren, gelukkig hebben we nog wel koud en warm water in de keuken. Dat wordt dus weer aan de gang met de verf afbrander, maar deze keer werkt het niet. We zetten een kacheltje aan in de ruimte van de boiler en hopen op het jammer genoeg heeft het niet het gewenste resultaat
Strand Unicorn heeft de door mij bestelde big bags met ieder 600 kilo varkensvoer gewoon buiten gezet en dat met -24. We contacten buurman weer eens en Erik zijn zoon komt gelukkig die avond om ze binnen te zetten.


Vrijdag 15 januari heeft Peter een afspraak bij de tandarts en zodoende rijden we tegen de middag naar Os. Daarna gaan we op zoek naar een warmteventilator en dat heeft nogal wat voeten in aarde. In heel Tolga zijn ze uitverkocht i.v.m. de koude en vele bevroren leidingen en daarom rijden we naar Tynset alwaar ze hem gelukkig hebben bij de Coop Bygg in de Domus.



Voor 149 kr  misschien een ontdooide waterleiding

We doen gelijk wat boodschappen en kopen ook aardbeien van de veiling uit Breda.Ze smaken heerlijk blijkt later.
Bij thuiskomst haalt Peter de plafondlat boven de boiler eraf en hangt hij de warmteventilator op.
En dan is het afwachten geblazen.

Die avond , rond een uur of tien horen we het koude water stromen in de badkamer en de waskamer. Dat is er in ieder geval weer, nu het warme water nog. Dat blijkt midden in de nacht te zijn, eerst heel langzaam en dan is alles weer terug. Een groot applaus voor de wifteovn.

Zaterdag 16 januari wordt Peter om 09,30 uur opgehaald door Jan Pallin om naar een bijeenkomst van de AP (arbeidersparti) te gaan in Tynset. Ik verzorg alle beesten en doe een aantal dingen in de huishouding.
Daarna ga ik met Beer naar de brievenbus en maken we weer wat foto's.



Terugblik richting huis







Terugblik naar de brievenbussen





Daarna gaat Beer in de gård en ik ga eten. Hierna nog even verder in het huis gewerkt.
Tegen half vier is Peter weer thuis en dan drinken we samen wat en dan is het weer tijd voor de beestenboel en moeten we ook hout halen.
Die avond lekker onder de douche en dan op de bank om mijn knieën de benodigde rust te geven.

Zondag 17 januari

We slapen eerst lekker uit, gaan een eindje met Beer lopen en de beesten verzorgen. Dan gaan we aan het werk in de kelder, eerst lekker de kachel aan, kopje koffie erbij en werken maar.

2 opmerkingen:

  1. Bijna is het zo ver dan, officieel eigenaar van een Noorse woning! Fijn voor jullie hoor.
    En wat een pech met die bevroren leidingen, gelukkig werkt het weer naar behoren!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bijna is het zo ver dan, officieel eigenaar van een Noorse woning! Fijn voor jullie hoor.
    En wat een pech met die bevroren leidingen, gelukkig werkt het weer naar behoren!

    BeantwoordenVerwijderen