zondag 17 september 2017

Een paar dagen Zweden

Donderdagmorgen 15 september om 06.15 uur vertrekken Femke en ik te samen met Cissa naar Zweden. We gaan Billy en Leaf bezoeken. Zij zijn eind juli 2016 vanuit Schotland naar Zweden verhuisd. Femke is er vorig jaar al een keer geweest maar ik nog niet. In Östersund stoppen we bij de Lidl en kopen we een paar lekkere broodjes en daarna rijden we verder naar Hammerdal. Hier woont Robert den Breems en hij had gevraagd of wij bij hem op de koffie wilde komen. Hij is een keer bij ons geweest toen Peter jarig was maar Femke kent hem alleen via facebook.


Hij heeft hele mooie kennels gemaakt en zijn honden zien er prachtig uit. We drinken thee met een lekkere koek erbij en we praten weer wat bij. Cissa vindt het prima alhoewel ze liever in de auto blijft dan in het huis. Na een anderhalf uur rijden wij weer verder en zo zijn we tegen zessen bij de afslag voor de laatste twintig kilometer. Wat een ramp is dat, een zandweg met gaten erin die soms erg diep zijn. We slingeren van links naar rechts om zoveel mogelijk te ontwijken en dankzij Femke's stuurmanskunst gaat het helemaal goed. Zodoende zijn we tegen zevenen bij Billy en Leaf en worden we zeer hartelijk ontvangen.

Huis van Leaf en Billy

Ons verblijf voor de komende nachten
Nadat we onze spullen hebben weg gezet, Cissa hebben uitgelaten en eten hebben gegeven en haar in de reeds klaarstaande bench hebben gedaan gaan wij naar het huis van Leaf en Billy om lekker te gaan eten. We praten wat bij en gaan daarna Cissa uitlaten en dan naar bed. Het is en lange dag geweest.

Vrijdagmorgen ontbijten we samen met Billy en Leaf en daarna gaan Leaf en Femke de honden verzorgen terwijl ik toekijk en wat foto's maak.Daarna gaan Femke en ik Cissa uitlaten. Ook hier zijn de bomen en struiken aan het verkleuren.Na de lunch gaan Leaf, Femke en ik tesamen met Eigg en Cissa op stap. Leaf rijdt en ik zit heerlijk op de achterbank terwijl Eigg en Cissa ieder in hun bur achterin zitten.
We gaan eerst naar Slussfors om daar wat boodschappen te doen. Leaf  moet in ieder geval inmaaksuiker meenemen omdat ze een grote hoeveelheid bessen hebben geplukt en Billy daar lekkere jam van maakt.


Daarna rijden we naar dierenarts Anette Kriller die hier de Gratian Djurklinik drijft. Aangezien er in Zweden een worm (revens dvergbendelsorm) voorkomt die (nog) niet in Noorwegen is, dienen alle honden die naar Noorwegen gaan een wormkuur te krijgen. Deze dient minimaal 24 uur en maximaal 120 uur voor je de grens overgaat gegeven te worden. Dit moet gegeven worden door een Zweedse dierenarts dus vandaar ons bezoek aan haar.Cissa wordt gewogen en de schaal geeft al ruim 18 kilo aan. Daarna krijgt ze een kauwtablet en dat wordt heel langzaam naar binnen gewerkt. Niet omdat het vies is maar omdat ze zo alle hondensnoepjes op haar gemak op eet. Anette knuffelt ook even met Eiggs, die ze nog niet zo lang geleden heeft moeten opereren. Eigg had een geperforeerde maag en is nu langzaam aan het opknappen. Daarom verblijft ze nu ook binnen bij Billy en Leaf.

We stappen weer in de auto en rijden dan naar Dikanäs waar we bij de Konsum nog wat boodschappen doen. Leaf wijst ons ook een winkel waar ze van alles en nog wat verkopen. Hier koop ik een lange warme onderbroek voor Peter met rendieren erop.

We gaan weer verder en stoppen bij een van de vele meren om de honden en onszelf uit te laten.

Als iedereen uitgelaten is vervolgen we onze weg naar naar huis. Dan gaat het mis en staan we opeens met een lekke rechter achterband.


Gevarendriehoek weg gezet
Leaf heeft gereedschap bij maar dan blijkt dat de garage een andere maat bouten heeft gebruikt dan waar ze de moersleutel voor bij heeft. Dus belt ze Billy en jawel hoor, als hij zo'n kleine twintig minuten later komt aangereden horen we iets sissen en blijkt zijn  linker achterband langzaam leeg te lopen. Hoe bestaat het.

Een heel gedoe om de reserveband onder de auto uit te krijgen

Samen gaat het iets beter

Bijna eronder uit
Als de band er onderuit is wordt de lekke band eraf gehaald en kunnen ze de reserveband platsen.Als de reserveband op zijn plaats zit bij de auto van Leaf gaat Billy aan de slag bij zijn eigen auto.Daarna stappen we allemaal weer in en rijden we gezamenlijk terug naar huis.
Hier aangekomen laden we Eiggs en Cissa en de boodschappen uit de auto, gaat Billy de auto's afspuiten en verzorgt Leaf de honden terwijl Femke en ik Eigg en Cissa uit gaan laten.

Uitzicht op het meer vanuit het botenhuis dat Billy verbouwd heeft tot cabin.Femke met Eigg aan de lijn en Cissa op de voorgrond
Als alle dieren verzorgd zijn gaan we eten en hebben we nog een gezellige avond.

Zaterdagmorgen gaan Femke, Cissa en ik na het ontbijt weer terug naar het meer. Het is zo'n mooi en rustig plekje dat we daar lekker even gaan zitten.Tenminste Femke en Cissa want ik ga de aanlegsteiger op om wat foto's van hun te maken.Dat was niet zo'n goed idee, niet omdat hij niet stevig was of niet goed vast lag maar gewoon omdat ik ineens misselijk wordt. Alles beweegt onder me, wat normaal is op zo'n steiger, maar ik vindt het vreselijk en voel me niet erg lekker. Maar ja, dan moet je of er gelijk proberen af te gaan of toch doorgaan en doen wat je wilde gaan doen. Dus voetje voor voetje verder, omgedraaid, foto's gemaakt en dan weer terug. Heel voorzichtig bereikte ik het vaste land weer.

De aanlegsteiger
Daarna ben ik op het trapje gaan zitten en ging het langzamerhand weer wat beter.

Na een tijdje zijn we terug gelopen en hebben we wat in de tuin gezeten terwijl Cissa op een bot aan het kluiven was.


Leaf vraagt of we nog ergens naar toe willen die middag maar ik voel me schuldig om de twee lekke banden en dus blijven we gewoon thuis. Billy is zwarte bessen aan het plukken en ik ga rode bessen plukken terwijl Leaf en Femke binnen bezig zijn.

Die middag komen er nog twee Zweden op bezoek zodat Leaf en Billy nog wat meer mensen in de buurt leren kennen. We drinken gezellig koffie en thee met elkaar en daarna gaan Femke en ik Cissa uitlaten en later gaat Femke Leaf nog meehelpen met de honden.

Cissa ligt heerlijk bij mij op de grond.
Daarna eten we weer samen en dan is het weer tijd om naar ons huisje te gaan. Eerst nog even een eindje lopen met Cissa , nog wat lezen en dan slapen.

Zondagmorgen pakken we de boel weer in en na ons ontbijt ( 09.15 uur) vertrekken we weer richting Noorwegen. Maar niet na Leaf en Billy heel hartelijk bedankt te hebben voor de leuke dagen en ze uitgenodigd te hebben om ook eens onze kant op te komen.

De eerste twintig kilometer zijn weer een ramp vwb de staat van de weg maar daarna kunnen we weer gewoon normaal rijden.

De eerste stop is in Dorotea en daar lopen we wat rond bij het water.

Even binnen kijken
Daarna vervolgen we onze weg en na wat plaspauzes komen we aan bij de Dollarstore in de buurt van Strömsund en daar gaan we even naar binnen om een en ander te kopen. Daarna rijden we verder naar Östersund waar we weer bij de Lidl binnengaan. Na boodschappen te hebben gedaan rijden we verder en dan komen we weer in Funasdalen en even later rijden we Noorwegen weer binnen.

Zo zijn we tegen achten weer thuis en kunnen we nog genieten van een rustige avond.Geen opmerkingen:

Een reactie posten