zondag 28 februari 2016

Nieuwe bril, Nortura en verjaardag


Sindre in het nieuwe mandje van de Røros Martnan

Maandag rijden we naar Tynset zodat Peter zijn nieuwe bril kan ophalen. Ze hebben ook een nieuw frontje besteld voor zijn oude bril, zodat hij nu ook weer een goede reservebril heeft.


Mooi weer


Bijna thuis

Peter met zijn nieuwe bril


Woensdag is het zwembadtijd en deze keer duurt het wat langer voor we in het water liggen. Toril krijgt de deur niet open en moet dus raad gaan vragen bij het kommunehus. Als we binnen zijn doet ze voor alle zekerheid iets tussen de deur zodat we er in ieder geval zeker uit kunnen komen. Na de oefeningen nog lekker vrij in het water en daarna heb ik nog de welbekende electrostootjes.

's-Avonds rijden we naar Malmplassen in Tolga waar een møte is over skattefun. We krijgen eerst een lezing over de næringshage in Røros en daarna krijgen we te horen wat skattefun is en wanneer en hoe we dat eventueel kunnen aanvragen. Het is iets waar we nu niets aan hebben maar misschien over een paar jaar wel.  Hein en Daniëlle , Ingrid Eide zijn er ook, alsook nog een aantal bekende uit Tolga.

Donderdagmorgen om 07,00 uur komt Nortura voorgereden om onze vijf varkens op te halen. Het is de vader van de chauffeur die normaal komt. Hij heeft 50 jaar met een dierenwagen gereden , is nu met pensioen maar helpt soms als het erg druk is.


De eerste is wakker
Peter maakt de varkens wakker en vier lopen er netjes achter mij aan de vrachtwagen in. Ik heb een emmertje krachtvoer en daar hebben ze wel zin in. De vijfde schiet eerst richting de kippen , maar als de chauffeur en Peter hem opdrijven komt hij ook netjes de vrachtwagen in.



5 varkens erin en nu worden de papieren ingevuld

Donderdag aan het einde van de middag begint het weer te sneeuwen en dat stopt pas in de loop van vrijdag.

Vrijdagmorgen vroeg

Rond de middag

Varkens in de sneeuw

Beer in de gård en de varkens in hun omheining
Vrijdagmiddag en zaterdagmorgen begin ik op te ruimen in de stal, zodat alles goed kan opdrogen.
Als dat eenmaal gebeurd is kunnen we rest opruimen.
Peter is ondertussen bezig met bomen te zagen, die we later dan naar beneden kunnen brengen en kort zagen.

's-Middags rijden we naar Tolga alwaar we eerst wat boodschappen gaan doen en daarna rijden we naar Tonny en Miranda. Ylva is vandaag jarig, ze wordt twaalf, en dat moet gevierd worden natuurlijk.
We bewonderen ook de nieuwe keuken die Tonny en Nico geplaatst hebben.
Ylva is goed verwend en het is erg gezellig.
We zijn tegen half acht weer thuis, Peter laat Beer uit en geeft de wolvarkens nog wat eten, terwijl ik de boodschappen opruim. Daarna nog een rustige avond gehad.

Zondag slapen we eerst wat uit en daarna gaan we wat lopen met Beer.





Beer bij de gekapte bomen


's-Middags heeft Peter nog wat dingen te doen voor Fjelltun en ik doe wat huishoudelijke dingen. Voor de rest genieten we van een lekkere rustige zondag, gaan een paar keer met Beer naar buiten en kijken wat televisie.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten