zondag 11 augustus 2024

Week 32, Mora en Utsiktspunkt snøhetta

 Maandag 5 augustus en we gaan weer wat aan het werk. Officieel hebben we nog vakantie maar we willen een beetje bij blijven. Ook werk ik aan het blog en nemen we tijd om buiten koffie te drinken en te eten. Ook varkensvoer aanvullen etc.

Heerlijk in de modder

Huisje staat nu links achteraan

's-Avonds bij het uitlaten van Talia merken we dat de waterbak leger is dan normaal. Ik ga kijken en ontdek dat een van de drinkbakken blijft lopen. Dus terug naar huis en Peter gehaald en dan voor de tweede avond samen naar de varkens. Peter glibbert het veld in en maakt beide drinkbakken schoon en dan kan de waterbak weer open. 

Dinsdag 6 augustus en Peter en ik rijden om 08.00 uur naar Mora in Zweden. Als we over de Zweedse grens komen staan daar al sneeuwpaaltjes. Ze zijn er al vroeg bij. Via Idre rijden we naar Särna en Älvdalen en zo komen we om 11.30 uur in Mora aan. We gaan eerst naar Mora-Noret alwaar we bij de Biltema naar binnen gaan. Wieltjes voor een te maken werktafel en een speelgoedbeen voor Talia rijker gaan we naar de Rusta. Hier halen we kattenvoer, douchegel en een lijst met passe-partout voor de laatste foto van onze drie kleinkinderen. Nog even bij elgiganten naar binnen en dan rijden we naar de Ica maxi. Het is warm en benauwd maar binnen is het goed te doen. We nemen wat te drinken met een broodje en zitten even lekker daar. Dan gaan we boodschappen doen en kunnen we een aantal dingen kopen die hier veel goedkoper zijn dan in Noorwegen. De turkse yughurt is ook nog eens in de aanbieding en zsodoende heb ik drie verpakkingen ipv een voor de zelfde prijs. Ook crackers en een aantal andere dingen zijn goedkoper of niet verkrijgbaar in Noorwegen. We laden alles in en rijden op ons gemak naar Älvdalen alwaar we lekker koffie drinken met een gebakje erbij.


Nog even bij de konsum naar binnen voor wat flesjes drinken en dan rijden we verder. We stoppen bij Bunkris brandtorn. Die hadden we op de heenweg al gezien en leek ons leuk om van dichtbij te bekijken.
































Uitzicht bovenin.












En bijna weer bij de auto

Terug in de auto om verder te rijden. We tanken in Idre alwaar het erg druk is en dan naar Drevsjø waar we gaan eten. Lekker buiten op het terras genieten we van kyllingkebab.





Het laatste stuk naar huis gaat vlot en dan kunnen we de boel uitladen en Talia blij maken met haar nieuwe speelgoedje. 

De weg naar Idre vanaf Drevsjø is erg slecht en men is op diverse plaatsen met de weg bezig. 

Woensdag 7 augustus en vandaag is 1 van de nieuwe kippen gestorven.



Donderdag 8 augustus en vandaag gaan we met de reumavereniging op stap.
Tegen 08.00 uur rijden we naar Tynset en stappen daar over in een maxi-taxi die wordt bestuurd door Tone, de vrouw van Magne die leider is van de vereniging. We zijn in totaal met 18 mensen waarvan we er nog twee moeten ophalen in Fåset. Dus naast de taxi met 15 personen inclusief Tone gaan er drie mensen met de auto. Vanuit Fåset rijden we richting Alvdal en Folldal naar Hjerkinn waar we parkeren.


Vanaf hier gaan we lopen naar het uitzichtspunt Snøhetta.







































Terug beneden

Als iedereen weer ingestapt is rijden we naar Eysteinkyrkja.



Op de achtergrond waar we net geweest zijn.






Even binnen rond gekeken en dan gaan we op weg naar de Gruvekroa alwaar we lunch krijgen.

Heerlijk

We krijgen ook nog een heerlijk dessert en luisteren ondertussen naar een lezing over de mijn.



Dan nog allemaal op de foto en dan de taxi weer in en dan begint het te regenen. We hebben erg geboft met het weer vandaag.

Weer veilig terug in Tynset stappen we in onze eigen auto, doen boodschappen en halen nog een pakje op voor Femke in Tolga. Zo zijn we om 18.30 uur weer thuis.

Regenboog in Kåsa

Vrijdag 9 augustus en vandaag wordt Yore twaalf jaar. We kunnen hem 's-avonds net feliciteren alvorens hij met zijn vader op stap gaat.

Vandaag heeft Peter weer een zak krachtvoer gehaald en ook een pallet met zaagsel.

Netjes op zijn plek gezet.

Zaterdag 10 augustus en Peter en ik maken de stal verder schoon. Raam bij kippenhok los gemaakt, geheel schoongemaakt en hij kan nu weer dicht. Alle andere ramen ook schoongemaakt nadat we de boel bij elkaar hebben geveegd. Myggjager afgezet en opgeruimd.
Voor de rest rustig aan gedaan.

Wederom een puzzel af

Zondag 11 augustus en Peter heeft veel last van zijn voet. Was gisteren al maar nu kan hij niet meer in zijn laars. Toch wat gedaan bij de kippen. Waterbak schoongemaakt en voer aangevuld. 
Bil kwam zijn stellage ophalen en heeft wat gepraat met Peter.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten