maandag 12 juni 2017

Bezoekje aan Nortura Rudshøgda

Zondag 11 juni rijden Peter en ik op ons gemak richting het zuiden. Via Tolga en Tynset richting Alvdal en dan rechtsaf richting Folldal. Het is mooi weer en we genieten van het uitzicht. Natuurlijk stoppen we als we deze mooi koeien zien.







Net voor Folldal slaan we linksaf, weg 27 op en Rondane nationaalpark in. Het is een prachtige tocht.

Er is de gehele tijd van alles te zien en we genieten met volle teugen.
Natuurlijk maken we ook een koffiestop en strekken we onze benen.



Daarna rijden we verder langs de Atnasjoen ( het Atnameer) en rijden dan de provincie Hedmark uit en provincie Oppland in.








Dan komen we bij de E6 en rijden we verder richting het Zuiden. Na een tijdje rijden we Hedmark weer in en zijn we bijna bij Rudshøgsa alwaar we morgen een afspraak hebben bij Nortura.
We besluiten alvast te gaan kijken waar we moeten zijn en dat hebben we zo gevonden.


We gaan de E6 weer op en vervolgen onze weg naar Hamar alwaar we een hotelkamer hebben geboekt bij het Hamar vandrehjem Vikinskipet.


We arriveren daar tegen etenstijd, zetten onze spullen in de kamer en frissen ons lekker op.
Dat duurde trouwens wel even want ze gaven ons een verkeerde kamer, met een stapelbed, terwijl we een gewone kamer hadden geboekt. Die was nog niet schoongemaakt dus moesten we even wachten terwijl we een kopje koffie kregen aangeboden.

Daarna besluiten we om in Hamar te gaan eten en we belanden bij Pizzanin Hamar. Het is een mooie gelegenheid en we zitten heerlijk.


Het eten is voortreffelijk en we genieten er volop van.

Na het eten lopen we even wat rond en bekijken het een en ander.


Daarna terug naar onze kamer alwaar we nog wat lezen en televisie kijken. Het is erg warm op de kamer en ondanks dat we het raam wijd open hebben koelt het niet erg af. Slapen gaat dus niet zo goed als we gehoopt hadden maar ach ja.

De volgende morgen , na een verfrissende douche, eten we ons ontbijt en rijden we daarna terug naar Rudshøgda. Als we daar arriveren krijgen we van de portier te horen: van Gastel, dat klinkt Nederlands. Hij vertelt dat hij net terug is uit Nederland na deelgenomen te hebben aan een grillkompetitie. De wereld is klein.

We krijgen een bezoekerssticker en worden doorverwezen naar een lokaal alwaar er al koffie etc klaar staat. Even later komen de anderen en dan zij we in totaal met 7 bezoekers.We worden verwelkomd en krijgen een demo te zien over Nortura. Best interessant om te horen en te zien.
Daarna gaan we naar de slachterij en krijgen we een beschermende overall aan, hoesjes over de schoenen en hoofden en oorbeschermers. We moeten over een een soort rol lopen terwijl we onze handen moeten wassen en desinfectiseren. Dan verder naar het begin van de runderslachterij. Het doodmaken zien we gelukkig niet maar wel net erna als ze aan een poot ophangen. De slachters staan op liftjes die omhoog en omlaag gaan terwijl ze bezig zijn. Het wegen gaat automatisch en het meten van vetpercentage etc gaat ook automatisch en op het oog.
De varkensslacht staat stil i.v.m. een softwarefout en zodoende zien we wel waar het normaal plaatsvindt maar verder niet. Daarna zien we wat er allemaal verder gebeurd en zien we zelfs ook de bacon gesneden en verpakt worden. Ze zijn bezig om productielijnen te verplaatsen dus het is een heen en weer geloop met van alles en nog wat. Na een uur zijn we klaar en gaat de overall weer uit en gaan we naar de kantine alwaar we met zijn allen gaan lunchen.
Daarna hebben we nog een presentatie en een praatje en dan zit het er weer op. We krijgen een petje van Nortura en kunnen in de medlemwinkel een t-shirt uitzoeken. Daar kunnen we ook nog een en ander tegen medlemprijs kopen en we nemen nog wat werkkleding mee. Geen vlees want dat hebben we nog genoeg zelf.

Vanuit Rudshøgda rijden we naar de Ikea alwaar we een nieuwe lamp halen voor boven de eettafel. Ook nemen we nog twee lijstjes mee om de foto's van Yore en Carney in te kunnen lijsten.
Hieronder zie je hoe ze zijn geworden.



Terug in de auto en dan rijden we via Hamar richting Elverum en dan de 3 op richting huis.

Net voorbij Koppang stoppen we en dan eten we wat bij de Tiur'n kroa



Natuurlijk moeten we daarna even stoppen bij de grote elg die op de parkeerplaats Bjøroa staat in Stor-Elvdal.


Deze is hier geplaatst omdat men hoopt dat dat de eentonigheid van deze weg opheft. Er zijn zeer veel ongelukken op deze weg nl. De bedoeling is dat de mensen stoppen en even de benen strekken. Om de eentonigheid te verbreken heeft men ook op verschillende plaatsen gekleurde elggeweien in de bomen hangen.


We rijden verder naar Tynset en halen bij de Coop weer varkensvoer op. Daarna verder naar huis alwaar we tegen negenen weer aankomen.

We hebben een leuke dagen gehad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten