zondag 9 oktober 2016

Week 40, 's-nachts een graadje of acht onder nul en Martnan in Tynset

Maandag rijdt Femke naar Røros om onze twee geslachte lammetjes op te halen.

Dinsdag 4 oktober, dierendag en 1 kuikentje zit al op stok

4 oktober en het is een heerlijk zonnige dag
Dinsdagavond komt Kevin Peter helpen met het parteren van de twee lammetjes. We zijn blij met de hulp, een volgende keer weten we dan hoe het moet.

Woensdagmorgen, rijp overal

5 oktober, eind van de middag
Peter en ik maken gehakt van een gedeelte van het lamsvlees en daarna vacuumeren we alles en gaat het de diepvries in. Beide vriezers puilen uit.

Donderdag: Sindre op de kippenkooi


Die middag rijden we tegen vier uur met een volgeladen aanhanger naar de Fias in Tolga. De oude diepvriezer staat er ook op en we zijn blij dat we die weg kunnen brengen. Je ruikt het zelfs als hij dicht is namelijk. 
Van de verzekering hebben we een vergoeding gekregen voor het verloren gegane varkensvlees en dus gaan we nu een nieuwe diepvriezer halen. In Tynset is het martnan en ze hebben verschillende goede aanbiedingen, waaronder dus eentje voor een grote diepvries.
Daarna lopen we over de martnan en koop ik een heerlijke warme poncho.



Daarna gaan we eten bij het kebab house, laden we de vriezer op de aanhanger en rijden we naar huis toe. Onderweg halen we nog vier winterbanden voor de auto van Femke op bij Tom Andre.


Vogeltjes genieten van het brood
Zaterdag heeft het jachtteam weer een elg geschoten en is het dus weer een drukte hier.
Femke en ik rijden naar de bruktmarked in Os. Femke scoort twee engelse boeken en ik heb een grote waxinelichtjeshouder, twee kleinere voor het raam en een houten luxaflex. Dat alles voor wel 100 kr. Het viel ons tegen qua grootte en wat ze hadden, maar nu zijn we er in ieder geval een keer geweest.
Daarna rijden we naar Vingelen, alwaar we bij Bunåva ook naar de rommelmarkt gaan. Die is erg klein en we vinden niets van ons gading. Wel praten we met Manuela en Ronny die het huis hebben gekocht waar Eli en Anne hebben gewoond. Ze hebben het erg goed naar hun zin en zijn blij eindelijk een vaste stek te hebben.
Wij vervolgen onze rit naar Tynset alwaar we de rommelmarkten van Redd Barna gaan bekijken. Zij hebben een aantal plaatsen waar ze permanent spullen hebben. Ook hier waren we nog nooit geweest. Ze hebben heel veel en alles staat netjes op- en uitgestald. Femke heeft twee tupperware spagetti bussen en dvd's voor een heel klein prijsje. We kijken nog wat rond op de martnan en gaan dan eten bij de Italiaan. We delen een grote pizza en rusten even lekker uit.Er blijft bijna een halve pizza over en die nemen we mee naar huis. Is heel gewoon hier.







Daarna lopen we via de Jysk en de Europris terug naar de Domus waar we de auto hebben geparkeerd. Nog even wat halen bij de Domus en dan varkensvoer ophalen. De auto zit weer propvol.
In Tolga kopen we nog yoghurt en dan rijden we op huis aan.

Bij de brug komen we Peter en Beer tegen die net een eindje aan het lopen zijn. Daarna laden we de auto uit, drinken een lekkere kop koffie en sorteren we de zakken met varkensvoer.

Peter is vandaag met Bill naar Trangdalen gereden waar wij ook nog een stuk land hebben. Ze hebben de grenzen gemarkeerd door bomen van een merk te voorzien, waarbij soms het oude merk ( De H van Hovland) nog te zien was.

Op zondag is het jachteam alweer aanwezig om de elg te parteren etc. Normaal wachten ze daar een aantal dagen mee, maar aangezien men moet gaan werken doen ze dat vandaag al. Het vlees moet dan bij hun thuis nog hangen alvorens het verder verwerkt gaat worden en in de vriezers gaat.Wij krijgen onze tien kilo gehakt en dat zetten we even zo in de koele kamer.

Peter had gisteren het trapje al weer vastgemaakt en vandaag ruimen we het verder op.

Trapje is klaar
Zo doen we nog wat werkzaamheden buiten en komt Hein nog langs. Hij gaat zijn boot uit het water halen en komt dus bij ons zijn boothanger halen. Bij terugkomst spoelt hij de boot af en daarna gaat hij de låven op, winterstalling dus.

Wij rijden dan naar Eli en Anne met Beer achterin de auto. Daar aangekomen staat Saar al spannend te wachten en is het erg leuk om te zien hoe ze samen weer zo spelen. Beer probeert af en toe wel iets bij Saar, maar zij is geholpen en Beer weet echt nog niet hoe het moet.
Wij drinken lekker koffie en genieten van de door hun  meegebrachte lekkernijen uit Nederland. Eli en Anne zijn met de boot van Gøteborg naar Kiel gevaren en dat is hun goed bevallen. Een hut te samen met de hond en een uitlaatplek vlakbij.
Ze hebben een leuke tijd gehad in Nederland en ze hebben voor ons aanstaande Sinterklaasfeest alvast wat lekkers meegenomen. Bedankt daarvoor.
Na een gezellige middag laden we Beer weer in de auto en rijden we terug nar huis.

Mickey lekker in de stoel


Geen opmerkingen:

Een reactie posten