maandag 12 september 2016

Week 36, er zijn kuikentjes geboren

In Maastricht is het vandaag, 5 september,  de 1e schooldag voor Yore en hier gaan we gewoon weer naar onze varkens.


In de ochtendzon

Een heerlijke maandag
Dinsdag 16 augustus hebben we de broedmachine in gebruik genomen en zijn er 13 eieren in gegaan. Elke dag water erbij voor de luchtvochtigheid en de machine draaide de eieren zodat ze elke vier uur een heel rondje gedraaid hadden. Maandag 5 september komen er in wat kleine scheurtjes in een ei en even later in nog een paar. Die avond laat is het eerste kuikentje geboren.


Maandagavond hebben we 1 kuikentje

Dinsdagmorgen zijn het er vier

Dinsdagmorgen hebben we vier kuikentjes en zetten we een doos binnen met een warrmtelamp erboven.

De eerste kuikentjes zijn in de doos
Nog in de broedmachine, hoeveel komen er nog uit?
















Dan weer naar boven om de varkens te verzorgen.

Beer netjes aan het wachten


Het duurt te lang, ik ga maar liggen



 Dinsdag aan het einde van de middag worden we opgehaald door Ola en Ann Helen en rijden we naar de sæter van Iren. Daar houdt Hola Bygdelag zijn allereerste møte.

Heel erg mooi onderhouden




We zijn in totaal met twintig man en we zitten hutje mutje. Het is gezellig en we worden wat bijgepraat. Daarna is het tijd voor skjørost met rømme, spekemat en flatbrød. Dat smaakt heerlijk.
Daarna nog koffie en kake en natuurlijk de loterij.




Jens en Tordis


Jon Petter, Bjørg, Ann Helen en Inger

Gunn Hege en Iren
Bij de loterij win ik twee prijzen, een houten beker en een poetswashand.
Tegen negenen vertrekken we weer naar Kåsa.


Woensdagmorgen zijn er in totaal negen kuikentjes en in de middag sluiten we de broedmachine af. De resterende vier eieren waren niet bevrucht en worden dus weg gegooid.



Alle negen in de doos

Woensdagavond brengen we eerst water naar boven en daarna het voer  dat Femke vandaag heeft opgehaald en daarna beginnen we met het metselen van het muurtje bij de kelderdeur. 


Donderdagmorgen komen we boven bij de varkens en ontdekken we dat er een varken is gestorven. We hadden al wel gezien dat hij niet zo lekker in zijn velletje zat maar dit hadden we niet verwacht.
We hebben hem meegenomen naar beneden en hebben nu de kadaverbil besteld. Die komt woensdag 14 september, dus we moeten hem even hier laten liggen.



Donderdag net in de middag


Wachtend op eten

Verder met het muurtje



Iets verder gekomen vanavond

Vrijdagmiddag, de bomen gaan verkleuren
Vrijdag rijden Femke en ik tegen vier uur naar Tynset om allereerst bij de Felleskjøpet een voerbakje en een nieuwe waterbak voor de kuikens te gaan halen. Daarna naar de Coop en dan naar Aleida in Vingelen alwaar we met een aantal anderen de eerste twee films van Bridget Jones gaan bekijken. Meidenavond dus.


Aleida,Femke,Anne,Loreena,ik,Linda en Colinda
Het is hartstikke gezellig en een leuk voorproefje voor de bioscoop van aanstaande vrijdag: Bridget Jones Baby. Tegen twaalf uur zijn we weer thuis.

Zaterdag brengen we eerst alles weer naar boven en verzorgen we ook onze kuikens.




Daarna rijden we naar Tolga alwaar het Lokalmat is. Eerst gaan we naar de veiling toe alwaar wat koeien, kalveren, lammetjes, een ram, wat varkens ,konijnen en een kip worden geveild. 

Ola Rye, de veilingmeester

Ram
Ik tijdens het bieden op schapen
Veiling van de kip van de burgermeester
Daarna lopen we gezellig over het marktje alwaar we wat etenswaren kopen bij de kraampjes van de kinderen. Heerlijke eierkoeken van Ylva, een soort oliebollen uit Kongo en nog wat andere stukjes gebak/koek  uit verschillende landen. We zien een aantal bekenden, kletsen overal wat, eten een lekkere wildburger en daarna rijden we weer op huis aan.

Daar maken we de bench klaar voor de kuikens en die hebben daarna een heerlijk onderkomen.


Nieuwsgierige Sindre bij de kuikens



In de nacht van zaterdag op zondag regent het pijpestelen en ook zondagmorgen is het slecht weer.



Als het een beetje minder regent gaan we naar boven en geven we varkens eten. Het is een drassige zooi, maar alles is gelukkig in goede doen.

In de middag rijden we naar Tonny en Miranda alwaar we op de koffie gaan. Het is ondertussen mooi weer geworden en we zitten heerlijk op het mooie nieuwe terras. De jonge kippetjes lopen vrolijk rond en zijn al erg groot geworden. Wij hebben een heerlijke rustige middag en genieten daarna nog van een lekkere maaltijd: nassi, sate, en een loempia. Bedankt Tonny en Miranda.

Tegen zevenen zijn we weer thuis, kleden ons om en gaan de varkens verzorgen.

Zo is dit weekeinde ook weer voorbij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten