zondag 5 oktober 2014

Tandarts , Tynset Martnan en dierendag

Dinsdagmorgen zijn Peter en ik naar de tandarts in Tolga geweest. Peter om nog een en ander te repareren en ik om tandsteen te laten verwijderen. Over een jaar kan Peter weer terug komen en ikzelf over anderhalf jaar. Een stuk armer zijn we weer terug gereden naar huis.
Later die dag hoorde we Beer op een neer rennen en nog wat ander lawaai maken. Boven gekomen ontdekte ik een mooi tafereel.

Die krant hoeven we in ieder geval niet meer te lezen
Woensdag gewerkt in Vidarheim en daarna naar Astrid. Astrid en Steinar waren vergeten dat ik kwam, dus na een telefoontje waarin verteld werd dat ze op de sæter waren, hebben we afgesproken dat ik volgende week gewoon zal komen. Ik was dus vroeger thuis dan verwacht , heb geluncht en daarna ben ik gaan tekenen.
's Avonds ben ik naar Øversjødalen gereden, eerst naar de bieb en toen koffie gedronken. De moeder van Marjan  vertelde over Ole Ivar, die nu zo ziek is. Heel hard voor Eli Signe die op een korte tijd ook al haar man en een andere zoon heeft verloren. Het dreunde in ieder geval hard na toen ik weer naar huis reed.

Donderdag thuis gewerkt en Beer heeft zijn eerste elgbot gekregen.





Vrijdag waaide het behoorlijk en het jachtteam was al vroeg ter plekke om de 4 geschoten elgen te gaan parteren. Peter en ik gingen ook aan het werk en na wat gegeten te hebben heeft Peter mij naar de postbussen gebracht. Even later bleek daat Ellen Anne mij had gebeld want in het taxisysteem stond dat ze mij om 11.45 uur op zou moeten halen en dat was dus 12.45 uur. Ze vertelde mij om maar naar huis te gaan. Ze was op weg naar Øversjødalen en zou mij gewoon tuis op komen halen. Zo gezegd, zo gedaan. Tegen 13.15 uur werd ik netjes thuis opgehaald en naar Tolga gebracht. Daar kon ik aan de slag om de grote zaal schoon te maken van Vidarheim. Er was een  concert geweest van Tolga Kulturskole dus vandaar dat ik later aan de slag kon als normaal. Na alles weer netjes schoon gemaakt te hebben ben ik richting de Coop gelopen en even later kwam Peter mij daar ophalen om naar Tynset te gaan. Daar was het Tynset Martnan met Tivoli, oftewel een braderie met een kermis erbij. Natuurlijk klein van opzet maar nietemin toch best wel leuk.Ook goed voor de socialisatie van Beer, die weer door een boel mensen werd aangehaald, en ook netjes moest lopen bij de kramen etc. We zijn ook bij Tynset Zoo (dierenwinkel) geweest voor een paar kluiven voor binnen en bij G-sport kregen we tegen inlevering van de waardebon, 3 kilo Eukanuba gratis.
Daarna nog bij de Rema 1000 boodschappen gedaan terwijl Beer heel rustig in de auto bleef liggen.
In Tolga nog even eten opgehaald bij het sykehjem (voor de varkens) en toen waren we tegen 19.30 uur weer thuis.
Daar was het jachtteam nog volop bezig met parteren etc. en natuurlijk sociaal samenzijn.

Zaterdag 4 oktober besluiten we om eerst de varkens te verschonen en die dan buiten te verwennen met het meegebrachte eten van het sykehjem. Als het hok voorzien is van schoon zaagsel en stro, is het tijd om de haan en zijn kippen te gaan verkassen naar het winterhok. Dit gaat heel vlot, ik kan eerst de haan pakken en naar het nieuwe hok brengen en daarna drie kippen. Er is nog 1 kip in het leghok en een andere kip ontsnapt omdat Peter de deur per ongeluk open laat staan. Nadat ook deze kip is opgepakt en in het nieuwe hok is gedaan is het tijd voor een kop koffie. Daarna zien we dat de laatste kip uit het leghok is en kan ook zij naar het winterverblijf worden overgebracht. Dat was dan voorlopig weer het laatste eitje van het zomerverblijf.

Dierendag dus hier weer wat foto's van onze beestenboel.


Haan en kippen bij elkaar

Drie luie varkens

Sindre  onder de deken

Mickey op de bank

Beer lekker buiten met zijn bot
Na het eten gaat Peter alvast de stokken zetten tot aan de brug en ik ga cake bakken. Bill Ragnar en zijn broer Knut komen om een afwateringsgoot te maken en dan moet ook de boomstomp verplaatst worden.





Hij staat nu iets verder naar voren zodat het water straks beter weg kan lopen
We drinken buiten koffie met een stuk zelfgemaakte cake erbij en die smaakt, al zeg ik zelf, erg lekker.


We horen dan ook een erg leuk verhaal dat ik hier wil delen.
Een tijdje geleden renden er een aantal schapen de weg over bij Holøyen en de mevrouw die dit zag gebeuren, schrok zo van de beer die er achteraan rende, dat ze de weg afreed. Het jachtteam Tolga dat een licentie heeft voor het afschieten van een beer werd opgeroepen en men zocht gezamenijk een hele dag. Er werd echter niets gevonden en wel vanwege het feit dat het geen beer was maar een bruin schaap dat achter de andere schapen was aangerend.
Natuurlijk veel hilariteit toen Bill dit aan Knut en ons vertelde. Dit hoor je anders natuurlijk niet want wie wil er nu voor gek staan. Hulde aan het Tolga jachtteam.

Peter gaat daarna verder met het snoeien van de struiken voor en naast de beide huizen.




Zelf  ga ik beneden werken. Daarna Peter nog helpen met alles opruimen en dan kunnen we weer genieten van een heerlijk rustige zaterdagavond.

Zondag kan ik wat langer slapen aangezien Peter Beer uitlaat en de rest van de beestenboel verzorgt. Tegen negenen kom ook ik uit bed en na een ontbijt gaan we tekenen en rekenen.
Dan lekker naar buiten met Beer en wat foto's maken.


Sindre aan het inspecteren

Sindre op weg naar de voordeur
Nu is het zondag aan het einde van de middag, de zon is er nog en ook een klein windje.
Zojuist de productie van vandaag opgehaald, 5 eieren in totaal. Verschil in grootte mag er ook zijn.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten