vrijdag 1 mei 2015

Brydalen, zieke varkens, Femke weer naar Aberdeen etc

Dinsdag 21 april heeft Peter 's-avonds de banden omgewisseld van de auto. Hopelijk hebben we de winterbanden voorlopig niet meer nodig.
Inger kwam mij ophalen, waarna we samen naar Tolga zijn gereden om Åse en Bjørg op te halen. Daarna verder naar Brydalen voor onze avond van het Husflidslaget met Arne en Carlos. We waren mooi op tijd en konden een goede plaats in de zaal uitzoeken. Het liep lekker vol en naderhand hoorde we dat er ruim 150 dames de weg naar Brydalen hadden gevonden.
Het werd een gezellige avond met beide heren. Ze zijn erg onderhoudend en we hebben heel wat afgelachen. Magnhild kocht voor ons husflidslaget twee boeken van de heren en die kunnen wij dus allemaal lenen.

Jammer genoeg geen echt goede foto.
Daarna weer in de auto voor ons ritje terug , een kleine anderhalf uur rijden.


Woensdag 22 april is het weer even fototijd, we moeten per slot van rekening wel bijhouden hoe het met de sneeuw gesteld is.





De postbode komt langs en heeft onze nieuwe paspoorten bij. Ook de oude zijn, met een aantal gaten erin, meegestuurd. Lekker snel dus.
Daarna ga ik naar Astrid en na een kop koffie maken we ons klaar voor een grote ronde. Dit verloopt echter iets anders aangezien Rex besluit om er vandoor te gaan. Normaal gesproken gaat hij uit de ren , loopt een rondje rond het huis en laat zich daarna gewillig vastmaken. Nu dus niet, hij verdween gewoon en ook al riepen we hem, hij kwam niet terug. Er zat dus niets anders op dan hem te gaan zoeken. Steinar kwam ook net thuis en hij ging met de auto op zoek terwijl Astrid en ik in de buurt zochten. Toen we het opgaven en naar huis liepen, zat hij daar rustig te wachten en wij waren hartstikke blij. Ik heb naar Steiner gebeld om door te geven dat hij terecht was en daarna zijn Astrid, Rex en ik toch een stuk gaan lopen.






Bij terugkomst had Steinar de koffie klaar en we hadden er zelfgebakken Wienerbrød bij. Dit hadden Astrid en ik enige tijd geleden gebakken en kwam nu uit de vriezer. Ze smaakte heerlijk.

Bijna thuis en er liep een hert. Moeilijk te zien.
Daarna ga ik naar Vidarheim om de zaal op te vegen en de wc's etc schoon te maken. De school heeft Vidarheim een aantal dagen in gebruik voor examen/tentamen, dus daarom kan ik daar pas later terecht. Er is een nieuwe machine aangeschaft en die is nu aangekomen. Vrijdag a.s. krijg ik uitleg en dan kan ik er mee aan de slag.

Femke maakt een heerlijke appeltaart en daar kunnen we aantal dagen lekker van smullen.

Vrijdag rijden Femke en ik naar Tolga alwaar ik ga werken in Vidarheim terwijl Femke door gaat naar Tynset. Ingrid Smestua komt mij uitleg geven over de nieuwe vloerwasmachine en dat gaat prima. Wel moet er een waterslang komen met een aansluiting op de kraan in de keuken en dan zal het goed komen.
Als Femke weer terug is doen we wat boodschappen, halen eten bij het sykehjem en bij Eleonie en dan rijden we weer op huis aan.

Varken nummer 001 is ziek geworden en ziet er zielig uit. We nemen de temperatuur op en dan blijkt dat ze verhoging heeft. De volgende dag , zaterdag 25 april, is ook varken nummer 002 ziek en ook zij heeft verhoging. Hein belt de dierenarts en die komt , evenals Hein, naar ons toe. Ze krijgen beide penicilline en de volgende vier dagen moeten wij ze een spuit geven. Hopelijk helpt het want ze zijn zo zielig om te zien.



We werden die ochtend weer wakker in een witte wereld. 


Femke rijdt naar Tynset om drie dvd boxen te halen van The Lord of the Rings. Ze werden te koop aangeboden voor tesamen 120 nkr en dat is dus echt niet duur.

Tegen de avond is het meeste weer weg


Zondag 26 april is het prachtig weer en dat is dus genieten.Wel moeten we ook werken voor Vgbe, maar tussendoor is er ook tijd voor pauzes.



Die middag komt Jan Pallin even op de koffie en daarna maakt Peter het varkenshok schoon en ik het kippenhok.

Maandag 27 april is het Koningsdag en heb ik 's-avonds tompoucen gemaakt. In Nederland is iedereen vrij maar hier werken we gewoon door.

Zoek Beer.

Lekker knauwen op een bot.

Dinsdag 28 april breng ik Femke al vroeg naar Røros voor haar vlucht naar Gardermoen, vanwaar ze verder zal vliegen naar Aberdeen. Bij het wegrijden hier zien we een vos en onderweg zien we een aantal herten. Na haar uitgezwaaid te hebben rijdt ik terug naar Tolga om bij Vidarheim aan de slag te gaan. Daarna weer naar huis en dan 's-middags weer naar Tolga voor onze afspraak op de kommune.
De varkens hebben vandaag de laatste dosis met penicillene gekregen, waarbij ik weer behoorlijk heb afgezien om ze goed vast te houden. Want hoe ziek ze ook zijn, ze schreeuwen als de beste en ze proberen en toch vandoor te gaan.
Die avond niet al te laat naar bed, want opstaan om 04.00 uur gaat je niet in de kouwe kleren zitten.

Woensdag 29 april  worden we wakker met een nieuwe laag sneeuw van ongeveer 15 centimeter.














Het sneeuwt eigenlijk de gehele dag door, maar doordat de temperatuur boven nul is, blijft het niet verder liggen en tegen de avond is het meeste al weer verdwenen.

We hebben de kid besteld voor 18.00 deze avond en tesamen met Inger, Jan en Ann  Helen gaan we op weg naar de samenkomst in Malmplassen. Hier zullen we worden we bijgepraat over wat er na 1 juli staat te gebeuren met ons kollektiv vervoer. Er zijn gelukkig meer mensen uit Øversjødalen en Kåsa aanwezig en ook zijn er mensen uit Hodalen.
We worden meteen met ons neus op de feiten gedrukt. Na 1 juli is er geen kollektiv vervoer meer in Tolga. In de vakantieperiode zal er 1 keer er dag een mogelijkheid zijn om naar Tolga te gaan en ook weer terug. Dit zal kunnen plaatsvinden tussen 09.00 en 13.00, maar er stat nog niets vast.
Na de vakantie is er de schoolbus, dus om 07.45 vanuit Kåsa naar Tolga en om 14.15 weer terug naar huis. Verder niets. De schoolbus wordt vervangen door een grote bus i.p.v. de kleine busjes die er nu rijden, zodat iedereen zitplaats zal hebben. Een echte aanfluiting dus.
Ragnhild Aashaug, onze burgermeester, wil dat we gaan praten over samenrijden en dat soort dingen. Ze zal hiervoor mensen uit de verschillende delen van de kommune gaan benaderen, maar Hedmark Traffik heeft toch al beslist dat het over en uit is met de kid (kollektiv i distriktene).

Donderdag 30 april
De varkens zijn niet echt opgeknapt en Hein neemt contact op met de dierenarts. Deze zegt dat ze al genoeg penicilline hebben gekregen en adviseert om vitamine E te geven.
Die avond rijden Peter en ik naar Tolga, halen de vitamine E op en gaan daarna Vidarheim schoonmaken. Roar, de wachtmeester, heeft de wateraansluiting gemaakt en nu gaat het vullen van de machine een stuk makkelijker. Peter probeert de machine uit en ik ga boven aan de slag.
Daarna naar de Coop en dan weer naar huis.

Vrijdag 1 mei is iedereen hier in Noorwegen vrij, maar ook nu werken wij gewoon door. We tekenen en berekenen en zo werken we ons lijstje af.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten