donderdag 4 mei 2017

Autoproblemen, waterproblemen, broedmachine, tractor en uit eten

Maandag aan het einde van de middag komt Bill om een en ander te lassen bij de tractor. Nico en Peter hebben daar een aantal weken geleden een aantal onderdelen uit de cabine gehaald en daar hebben we wat nieuwe voor gekocht en heeft Peter uit metalen platen onderdelen geslepen.

Als we woensdag 26 april naar på lofte willen gaan start onze auto niet. We mogen de auto van Femke lenen en kunnen dus toch naar Øversjødalen.

Donderdagmorgen hangen we de Nederlandse vlag uit: het is Koningsdag.
In Nederland is iedereen vrij maar hier werken wij gewoon door.
Femke gaat vandaag schoonmaken in een appartement in Tolga.



Daarna bellen we de NAF, de Noorse versie van de ANWB, en een uur later komt er een vrachtwagen het erf op gereden en wordt onze auto opgeladen. Hij wordt op ons verzoek naar Holmen Motorservice AS gebracht in Tynset.



Daar gaat hij.
Later die dag gebeld naar Holmen en die denken dat de benzinepomp kapot is. Er wordt een nieuwe besteld en we moeten vrijdag terug bellen.

Vrijdags komt Nico om onze boiler af te koppelen, waterleidingen goed vast te zetten en te isoleren, een nieuw vloertje te maken en last but not least om de nieuwe boiler aan te sluiten. Wij hebben deze enige tijd geleden al overgenomen van Tonny en Miranda en deze is een stuk groter.

Femke en ik rijden tegen half een naar Tolga alwaar ik een afspraak heb bij de kapper. Daarna door naar Tynset om van alles en nog wat te halen. Niet onze auto, want die is jammer genoeg nog niet klaar. We rijden naar Telneset om bij Camilla Telnes wat eieren op te halen. Ik wil vanavond de broedmachine aanzetten en heb wat meer eieren nodig. Met een vol geladen auto rijden we tegen half vijf weer bij ons het erf op.

Nico is er nog en ze zijn aan het proberen om de boiler vol te laten lopen maar we hebben geen druk meer. Peter gaat met de sneeuwscooter naar boven om te kijken bij de eerste put en daarna bellen we Bill op. Die geeft de raad om eerst nog eens goed te kijken bij de eerste put en om daarna naar de bron zelf te rijden. Peter en Nico gaan nogmaals naar de eerste put maar daar is ook geen druk.
Daarna gaat Nico naar huis terwijl ik alle kranen open heb staan om alle druppels op te vangen.
Peter gaat ondertussen naar Eric om te vragen of die mee kan rijden naar de eerste bron. We zijn daar nl. wel van de zomer geweest maar nooit in de winter met de sneeuwscooter. Eric is druk bezig maar zijn zoon Ivan gaat samen met Peter naar de bron toe. Ik hoor ze vanuit hier naar boven rijden.
Het water loopt ondertussen met een heel klein stroompje uit de kranen en ik kan wat emmers water naar de varkens brengen en ook wat water voor ons zelf verzamelen.
Peter komt terug en boven is alles in orde, zowel bij de bron zelf als wel bij de tweede put.
Die avond komt het water weer met iets meer druk en loopt de boiler ook vol. We weten nog steeds niet waarom de druk weg was en langzaam weer terug kwam.






Ik skype met Nienke, Jhon en de kids en heb rond half zeven ook de broedmachine gevuld met twintig eieren. De temperatuur is ingesteld op 38.2 graden en ik moet elke dag water bijvullen. De eieren worden automatisch gedraaid en dat is een cyclus van 4 uur.

Zaterdag schijnt er een heerlijk zonnetje en tesamen met de wind zorgt die ervoor dat de was lekker buiten kan hangen en dat het dekbed lekker kan luchten.


Peter gaat verder met de tractor. Er moet nog een en ander worden geslepen etc. en daarna moet alles weer op zijn plek worden aangebracht. Ik help even mee om een deur er terug in te hangen en ben voor de rest in en om het huis bezig. We kunnen buiten koffie drinken en genieten van het zonnetje.
Ook maak ik weer appelmoes, nu met de passevite die ik afgelopen maart in Maastricht heb gekocht.

Ook zondag is het weer heerlijk weer en dan kan de accu in de tractor en komt hij uit zijn winterslaap en mag weer naar buiten.


Daarna ruimen Peter en ik de werkplaats op en zetten we aanhangwagen weer op zijn plek.





Maandag 1 mei is het ook weer goed weer en we kunnen tussen het werken door weer lekker buiten koffie drinken. In Noorwegen is iedereen vandaag vrij, de dag van de arbeid.




Die middag rijden we om 15.00 uur naar Tolga en daar stappen we met zijn allen in de auto van Nico en Ineke en rijden we naar Taverna Alvdal in Alvdal waar we gaan eten. Het is een buffet en kost 235 kr p.p.
Het eten is niet zo dat ik er volgende week weer naar toe wil, maar het smaakt en het gezelschap maakt veel goed.
Daarna terug naar Tolga waar we bij Nico en Ineke nog een afzakkertje nemen.

Dinsdagmiddag rijden Femke en ik samen naar Tynset. Bij Holmen moeten we een tijdje wachten maar dan kunnen we onze auto weer mee nemen na het betalen van een behoorlijke rekening. Ik stap in onze auto en Femke in die van haar, we starten en gaat het poef. De auto van Femke maakt een heel raar geluid en dus gaat ze naar binnen om een monteur te halen. Er wordt iets gezegd over een pakking en dan hebben Femke en ik beide het gevoel dat dat heel veel geld gaat kosten. De audi wordt naar binnen gereden en wij gaan met de volvo naar de Coop. Na een uurtje zijn we terug en dan is het heel erg druk bij de balie. Na een half uurtje krijgt Femke te horen dat er een ring was los geschoten en dat dat is gemaakt. Geen kosten en zo kunnen we weer op weg naar huis.
Hopelijk zijn we nu even verlost van alle autoproblematiek.

Woensdag gaat Femke naar de osteopaat en op de terugweg langs Tom Andre om banden om te ruilen. Ze heeft nu zomerbanden erop liggen op velgen voor een audi A4.

Donderdag legt Peter de zomerbanden op onze auto en kunnen de winterbanden even rust houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten