maandag 21 maart 2011

Weekeinde 19 en 20 maart 2011


Het was een weekeinde met heel mooi zonnig weer waarin de temperatuur opliep tot ongeveer 10 graden boven nul. Er was bijna geen wind en het voelde zalig aan.
Zaterdagochtend kregen we bezoek van Dennis van Leur uit Kåsa en hebben we gezellig koffie gedronken. Ook onze buurman, Jan Pallin, kwam langs om ons uit te nodigen voor een måneskinntur dezelfde avond. Het einddoel was Veslenget, een hut die in 2002 is gebouwd en waar je vrij gebruik van kunt maken. De deur is altijd open en je bent er altijd welkom. In de winter kun je er alleen komen met sneeuwschoenen of op de langlaufski's. Jan zou zorgen dat de kachel aan was en hij zou ons op komen halen en er met ons naar toe gaan. Er zouden ook twee engelsen meegaan maar die gingen op het laatste moment toch niet mee.
Enfin, om half zeven 's-avonds zijn wij met Jan naar Veslenget gegaan. Het eerste stuk is hier best steil omhoog en over de gewone weg. Daarna een stukje loipe en toen kwam het. Aangezien Jan niet vlak langs een hut wilde gaan moesten we door de diepe sneeuw. Hij was daar al twee keer die dag langs geweest en er waren dus sporen. Het ging echter nog al steil omhoog en als je dan een keer valt en je ski los gaat is het best lastig. Het werd natuurlijk ook wat minder licht en ik was best wel bang voor de terugweg. Er was echter een hele mooie grote maan dus we zouden wel zien. We hebben het gered en kwamen bij de hut waar onze andere buurman, Bjørn Olav , al was aangekomen op zijn sneeuwschoenen. De kachel was aan en stonden allerlei kaarsjes op de tafels. Een ontzettend mooie ruime hut waar we lekker hebben gezeten, foto's van de bouw hebben bekeken en in het huttenboek hebben geschreven. Ook hebben we een beetje alcohol genuttigd. Een mix van gin en wodka en natuurlijk een schrobbelaer. Na een uurtje terug naar beneden en dat ging prima. De maneschijn gaf heel veel licht. Peter had alleen een probleem met zijn ene ski, de binding ging steeds los. Bij terugkomst hebben we lekker wafels gegeten bij Jan. Inger kon namelijk niet mee ivm haar knie en zij had dus koffie gezet en wafels gebakken.
Om 23.00 uur naar huis want zondag stond een iets grotere tour op het programma.
Op zondag kwam Dennis om 10.00 uur naar ons en toen was duidelijk dat Peter zijn ski niet kon gebruiken. Bij Jan Pallin kon hij gelukkig ander skies lenen zodat we op weg konden gaan naar Svarthaugen. Een tour van 7 kilometer heen en 7 kilometer terug.
Het was ook weer mooi weer en de loipe was goed te doen. Peter had echter, mede door zaterdagavond, weer enorm last van zijn rug. We gingen op eigen tempo en werden dan ook door een paar mensen ingehaald.


Dit was geen probleem want je gaat hier echt niet in een file. We hebben het dus op ons gemak gedaan maar op een gegeven moment ging het echt niet meer. We waren bij een stukje aangekomen waar we weer omhoog moesten en Peter gaf aan dat het niet meer ging. We zijn toen omgedraaid. Achteraf bleek dat we nog ongeveer een halve kilometer te gaan hadden.


Het weer bleef gelukkig goed en we hebben onderweg nog wat gerust.
Toen we bijna terug bij de auto van Dennis waren werden we ingehaald door twee jongens uit Holøyen. We hebben toen bij de auto gewacht op de Dennis en de anderen. Dennis had namelijk zijn auto heel dicht bij de kant van de weg geparkeerd waardoor er een tractor moest komen om hem weer rijdbaar te maken. Gelukkig was Ola Nygaard ( hij woont het dichtste bij en heeft een tractor) snel terug en kon de auto eruit getrokken worden.
Daarna naar huis en lekker douchen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten