zondag 22 september 2024

Week 38

Maandagmorgen om 07.14 uur krijgen we bericht dat we het vlees van de geslachte varkens op kunnen halen in Tynset.  Peter en ik rijden en halen dan 8 dozen op en een varken dat opgedeeld is in vieren. Doordat de chauffeur geen retourklubbe bij zich had en Gunn Hege haar twee varkens grov partert terug wilde hebben is er een en ander niet goed gegaan. Normaal vragen wij een varken van ongeveer 100 kilo terug en dat is nu meer dan 30 kilo minder. Hierdoor veel minder vlees en dat is jammer.

Peter en ik brengen de dozen naar Gunn Hege en wensen haar succes. Ze heeft nog 1,5 zak krachtvoer (kleine zakken)  over en dat krijgen wij mee.

's-Middags beginnen Peter en ik het retour gekomen varken te parteren. De rbbe zijn zo klein en dun dat we die niet willen verkopen. De kammen zien er redelijk uit en wegen 2,3 en 2,8 kilo. Veel minder dan normaal in ieder geval. We vacuumeren een gedeelte en van de rest gaan we na het eten gehakt draaien. Femke verzorgt frietjes en snacks en na het eten gaan we met zijn drieën aan de slag. Femke draait gehakt, ik weeg voor ieder zakje 500 gram af en Peter vacuumeert. We hebben 31 kil gehakt, dus 62 zakken met 500 gram gehakt. Alles gaat in de vriezer, zo ook zakken met botten die we later kunnen gebruiken om soep van te trekken. De huid vriezen we ook in. Dan hebben de vogels van de winter ook nog wat. Daarna was ik alles af en gaat een gedeelte in de afwasmachine.

Woensdag 18 september. Lekker even in het zonnetje na een rondje met Talia.


Met Peter 's-avonds på lofte.

Vrijdag 20 september en Femke en ik gaan naar Tynset. Bij de redd barna  scoor ik 5 puzzels en een winterbroek voor Yore.


Zaterdag 21 september en Peter en ik gaan naar de activiteitendag in Tolga. Onderweg bij Hodalen zien we koeien die op weg zijn naar hun weide.



De activiteitendag is in en rond Vidarheim. We lopen wat rond en maken een praatje met deze en gene.
Daarna gaan we op weg naar Daniëlle die vandaag jarig is. Hein is in Nederland en wij zijn de eerste die aankomen. Ze heeft heerlijke soep, verschillend brood, salade en drie verschillende taarten. We worden verwend dus.

Nora heerlijk tegen Peter aan

Er komen nog wat mensen, o.a. Ronnie en Manuela en Kristine. Van de beide andere ben ik de naam vergeten maar die hebben we al wel eerder gezien. Het is gezellig en we praten wat bij met iedereen. Daarna weer op huis aan en dan kom ik erachter dat we onze jassen en het petje van Peter vergeten zijn.
Geen probleem, halen we van de week wel weer op.

's-Avonds weer een puzzel klaar.




Zondag 22 september en eerst komen Colinda en Matjo op bezoek. Na een bakkie koffie gaan ze weer op huis aan tesamen met een kippie. Ze hadden drie kippen maar er waren er twee gestorven en als gezelschap nemen ze er eentje van ons mee.

Daarna is Bill er om de slachtruimte te wassen en hij belt Sverre die even later ook komt. Wij hebben al een tijd veel minder druk bij het water en bij Femke binnen suist het vanaf half mei. Men denkt dat er een lekkage is maar we zien nergens water omhoog komen. De druk zou minder kunnen zijn doordat er iets op de leiding ligt en dan zouden we boven weer moeten graven en doorspuiten.Wordt vervolgd.

's-Middags gaan we nar Øversjødalen waar en pad is gemaakt naar Veslenget en die wordt vandaag officieel geopend.



Foto's Jens Nygård in willekeurige volgorde










Sverre mag het lint doorknippen








Lekkere kjørost met spekemat













Foto's Peter






Tegen half vijf zijn we weer thuis.

Bill belt op en zegt dat hij contact heeft gehad met Stig Larsen, de loodgieter, en dat Peter foto's moet maken in de kom vlak bij ons huis.


Foto's gemaakt door Peter naar Bill verzonden en die heeft nu geregeld dat Stig morgen naar ons komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten