maandag 30 september 2013

September in vogelvlucht

Zondag 1 september was Peter niet lekker. Hij tobt al een tijdje met zijn maag , is moe , moet veel hoesten en zit niet lekker in zijn vel. Dennis brengt Femke ’s-middags naar het station in Tolga alwaar ze de trein weer neemt naar Oslo. Zelf ben ik bezig om de dozen leeg te halen en alles weer een plaatsje te geven.

Hopelijk kan de postbode ons vinden.

Maandag, woensdag en vrijdag heb ik gewerkt op het sykehjem en dinsdag is Peter naar de dokter geweest. Zij constateerde een te grote hoeveelheid maagzuur en ze heeft tabletten voorgeschreven. Het moet nu langzaam beter gaan en hij moet over vier weken terugkomen. Het zou stress kunnen zijn maar dat weten we niet zeker. Bovenop alles komt nog een jichtaanval waardoor hij moeilijkheden heeft met lopen. Ouderdom komt met gebreken kun je wel zeggen. Tussendoor rijden we nog maar eens naar Jensåsen om alvast te poetsen en om dingen in de garage verder uit te zoeken en klaar te zetten. Na drie jaar komen dan eindelijk mijn fietstassen tevoorschijn. In juli 2010 ingepakt om in september 2013 weer uitgepakt te worden.

Zaterdag 7 september komt Nico ons nogmaals helpen. Deze keer om de garage zover mogelijk leeg te halen. Hij heeft Ylva bij en zij helpt goed mee met sjouwen. Nadat we alles weer hebben uitgeladen op Hovland, blijft Ylva daar samen met Nana en rijden wij terug naar Øversjødalen om nog twee aanhangwagenlasten te halen. 
Het is heerlijk weer en we kunnen dan ook lekker buiten zitten om koffie te drinken. Ylva heeft met Nana gespeeld en het speelhuisje opgeruimd en opgepoetst en al wat ingericht. Hartstikke leuk.


Al het hout en alle platen die gebruikt waren om de stallen mee te bouwen zijn nu op Hovland. Zo ook alle paardenspullen, afrastering etc. Ook het tuinstel en de fietsen en gereedschap.

’s-Maandags  heb ik naast de 5 aanleunwoningen ook nog gewerkt op het sykehjem.  Odin, het zoontje van Siri was ziek waardoor zij thuis was gebleven en daardoor had ik een paar extra uren werk. Donderdag is Dennis samen met Peter de isolatie op gaan halen en daarna hebben ze de koel/vriescombinatie, de wasdroger en nog wat andere dingen naar de stort gebracht in Tolga. Ik heb toen gebruik gemaakt van het internet bij Dennis om bankzaken in orde te maken en heb ook nog even geskyped met Femke en daarna met Nienke en Jhon. Dat mis ik nu wel hoor, niet kunnen skypen en dan vooral Yore niet kunnen zien en horen natuurlijk.

Vrijdag 13 september was het heerlijk weer en hebben Peter en ik ’s-middags weer wat gewerkt met het brandhout. Het gaat nog niet echt beter met Peter. Omdat hij bijna niet kan eten is hij naast enkele kilo’s ook zijn energie kwijt. Hij eet kleine beetjes en soms gaat dat goed en soms ook niet. ’s-Nachts moet hij ook dikwijls hoesten en komt er slijm mee. Geen lekker praatje maar voor Peter is het echt niet fijn. De katten zijn vandaag voor het eerst buiten geweest en ze gingen meteen op onderzoek uit.


 Na een paar uurtjes kwamen ze weer gewoon binnen daar waren we blij om.

Zaterdag 14 september was het Lokalmat in Tolga en daar zijn we toch naartoe gegaan. Het was geen lekker weer, het waaide en het was koud. We hebben yoghurt en tjukkmjølk (karnemelk) gekocht bij de stand van  Rørosmeieriet en ik heb overal wat geproefd. Daarna zijn we lekker weer naar huis gereden.
Zondags gaan we naar Vingelen. Afgelopen vrijdag is Loreena 15 jaar geworden en dat moet gevierd worden natuurlijk. Ook Remco, Eleonie en de kids zijn er en we werden weer lekker verwend. Ik dus want Peter neemt niet veel.

We hebben een heerlijk najaar en het is een genot om een eindje te lopen.
Zoek NanaMaandagavond  was er een bijeenkomst van de  bygdekvinne. Dit keer bij Liv in Øversjødalen. Ann Helen Lien kwam mij ophalen en het was erg gezellig. De nieuwe bewoonster van het huis van Marit kwam met Lina mee en zij wil waarschijnlijk ook lid worden. Bij de loterij had ik drie prijzen en ik was erg blij met de glazen kaarsenhouder gemaakt door Elin.
Woensdagavond zijn we på lofte geweest en toen we terug reden kwam er een elg de weg opzetten, zo’n meter of twintig voor de auto. Gelukkig konden we op tijd remmen en is er verder niets gebeurd. Het jong dat er achteraan liep was gelukkig niet overgestoken maar was omgedraaid.
Donderdag de 19e september heb ik eerst gewerkt in Tolga en ‘s-avonds zijn we naar Dennis gelopen. Hij is jarig en Femke is voor de gelegenheid over gekomen vanuit Oslo. Dennis heeft een lekkere taart gebakken en we hebben lekker bijgekletst. Ook heb ik van de gelegenheid gebruikt gemaakt om te internetten. Eerst de mobiele telefoon van Peter opgeladen want dat gaat extra hard nu we daarmee naar Nederland moeten bellen. Vooral als het 06-nummers zijn. Daarna even op facebook want dat mis ik  natuurlijk ook. Het was volle maan dus we hadden onze meegebrachte hoofdlampjes niet nodig toen we weer naar huis toe liepen.

Zaterdags was het Mandelpotetfestival in Alvdal en daar zijn we naar toe gegaan. Toen we wegreden uit Kåsa was het heerlijk zonnig maar in Alvdal was het guur en koud. We hadden afgesproken met Matjo en Colinda en Loreena en zij kwamen zo’n vijf minuten later dan ook al aangereden. We zijn eerst bij de standjes van Storsteigen videregænde skole gaan kijken, waar Tino stond. Hij had trollkrem gemaakt en die smaakte overheerlijk. Daarna met zijn vijven alle standjes langs om overal te kijken en eventueel te proeven. O.a. lekkere tjukkmjølkpudding op, was jammer genoeg niet te koop daar maar je kon hem wel gaan kopen in Trysil. Na nog wat boeken gekocht te hebben zijn we Tino op gaan halen en hebben we een rondleiding gehad op het internaat waar hij sinds haf augustus woont. Leuk om daar eens rond te kunnen neuzen. Matjo en Colinda hadden nog ijsbergsla en wortelen uit eigen tuin bij ons, hartstikke lekker dus.

Zondags heb ik weer maar eens geprobeerd om met de stick van Telenor het internet op te gaan. Uiteindelijk, boven op zolder van de fjøs op het uiterste puntje kreeg ik verbinding. Heel erg langzaam maar genoeg om een mailtje te kunnen sturen naar schoonzus Ria die die dag 59 jaar is geworden. Facebook liet me net genoeg tijd om haar ook daar te feliciteren maar toen hield het op. Hopelijk krijgen we binnenkort toch weer internet want het is wel erg behelpen zo. Tegen tweeën zijn we naar Tolga gereden alwaar we op bezoek zijn gegaan bij Nico en Ineke. Nico is maandag a.s. jarig en vierde het met koffie en gebak en daarna een barbecue. Ze wonen sinds eind juni in een heel mooi appartement in het midden van Tolga. Nico heeft zelf een uitbreiding van het terras gemaakt en een werkkast. Henk en Emil waren er ook en hebben het heel erg goed naar hun zin op hun nieuwe stek in de buurt van Folldal. Tonny en Miranda waren er natuurlijk ook met Maan en Ylva en Dennis kwam ook. Femke was met hem meegereden en is tegen vijven met de trein weer terug naar Oslo gegaan. Wij zijn rond zessen weer op huis gegaan met weer een gezellige middag achter de rug.

Maandag tegen  het einde van de middag hebben we de laatste dingen opgeruimd en gepoetst op Jensåsen. Vrijdag om 12.00 uur komen Annelise en Kai om de boel te inspecteren en de sleutels weer in ontvangst te nemen. Ook heb ik nog met mijn broer Rinus en zijn vrouw Ria gebeld, om te feliciteren en om te vragen hoe het nu met mijn vader gaat. Hij gaat steeds verder achteruit en doet nu precies die dingen waar hij altijd bang voor is geweest en wat hij absoluut niet wilde.

Dinsdagmorgen worden we wakker en dan zien we dat de eerste sneeuw op de toppen is gevallen. Natuurlijk moeten we dit vastleggen met de camera. 

’s-Avonds begint het wat te regenen en dat gaat over in natte sneeuw. Dit geeft dan een witte wereld wanneer wij woensdagmorgen wakker worden. Nana vindt het heerlijk en ze begint dan ook gelijk te rollen in de sneeuw. Ook sneeuwhappen is favoriet.

Tegen het einde van de middag komen er een aantal auto’s aanrijden en zien we dat ze een elgkalf hebben geschoten. De eigenaar van ons huis had al gezegd dat ze gebruik zouden maken van de slachtruimte en wij zijn dan ook gaan kijken nadat we Nana hadden uitgelaten. Nana heeft kennis gemaakt met de elghond en daarna ging ze liggen kijken. De elg hing al aan haken en zijn kop lag buiten. De ruimte werd schoongespoten en daarna vertrok het hele gezelschap weer.
We zijn niet naar på lofte gegaan omdat Peter zich steeds slechter ging voelen. Hij heeft ook erg slecht geslapen en moest heel veel hoesten en slijm opgeven.
Donderdag heb ik naar de dokter gebeld en hij kon om 11.00 uur komen. Ik moest eigenlijk in de omsorgsboligene werken maar ik heb gebeld naar Berit en de situatie uitgelegd en nu komt er iemand anders in mijn plek. De dokter heeft alles aangehoord  (vooral het feit dat Peter bijna niets kan eten en drinken en dat hij al zo’n 15 kilo is kwijt geraakt de laatste paar weken )hem  opnieuw onderzocht en  nu wordt hij doorgestuurd naar Tynset voor een gastroscopie. Ook moet hij terugkomen voor een bloedonderzoek volgende week.
Toen we thuis kwamen waren de pakketten van Direct Connect gearriveerd en men had ze netjes in de garage gezet. Ook de post was aan de deur geweest met een pakketje voor Femke en dat lag bij de voordeur. We kunnen nu alles in elkaar gaan zetten en proberen te installeren zodat we dit weekeinde internet hebben.
We hebben Femke nog gebeld om haar een goede reis te wensen. Ze vertrekt aan het einde van de middag naar Nederland om een paar daagjes bij Nienke ,Jhon en Yore te zijn in Maastricht. Nienke en Jhon zijn zo lief geweest om haar reis te betalen en dat vinden wij heel erg super van hen.
Aan het eind van de middag zagen we dat er wederom een elg geschoten was en ben ik gaan kijken hoe men te werk gaat. Het was best interessant om te zien hoe men het vel verwijderde etc. Ik heb wat foto’s gemaakt maar voor diegene die het niet willen zien, heel vlug naar beneden scrollen dus.


Vrijdag ben ik naar Jensåsen gereden voor de inspectie van Annelise en Kai. Zoals verwacht was er niet veel goed maar gelukkig zijn we er uit gekomen. We moeten twee nieuwe platen betalen voor in de badkamer en twee bussen lak. Daarmee zou een einde moeten komen aan het huurtijdperk daar. Annelise heeft het huurcontract getekend dat het goed is en dat ze de sleutels heeft terug gekregen. Natuurlijk kwamen er nog sms-jes en een telefoontje maar dat is inmiddels ook opgelost.

Drie koppen op een rijtje  

Nieuwsgierige Sindre


Dennis was ondertussen bezig om op Hovland internet te krijgen. Jammer genoeg kreeg hij geen signaal vanuit de satelliet en moest hij het werk staken. Peter kon niet helpen aangezien hij erg beroerd was. ’s-Avonds mail verzonden en opgehaald bij Dennis en daar zaten ook wat foto’s bij van de fotoshoot van Femke,Nienke,Jhon en Yore. Heel erg mooie foto’s en we zijn trots op hun allemaal.
Zaterdag een nieuwe dag en nieuwe kansen maar ook nu geen resultaat v.w.b. internet. Ik heb bijna de gehele nacht wakker gelegen en liggen piekeren daarover. Remco en Eleonie kwamen langs met de kids. Remco heeft een aantal forse bomen in stukken gezaagd en Steven was met Nana aan het spelen. Eleonie en Annelie hebben lekker binnen gezeten en de playmobil was weer favoriet.
’s-Avonds kregen we bezoek van Fam. Van Liere. Colinda is zo lief geweest om onze gordijnen korter te maken en die kwamen ze dus brengen. Heel gezellig weer.
Zondags was het een prachtige dag en ik besloot dan ook om de gezaagde blokken in de garage te gaan leggen. Sommige kon ik optillen en in de kruiwagen leggen en dan naar boven brengen maar sommige waren toch echt te groot en te zwaar. Die moest ik dus rollen, nou ja kantelen zelfs , aangezien ze niet rond waren. 
Ook heb ik , na uitleg van Peter, geprobeerd om met de bijl te werken om aanmaakhoutjes te maken. Ook de paaltjes langs de weg zijn gezet aangezien de grond nu nog niet bevroren is. De sneeuw mag nog wel wegblijven maar dan staan de paaltjes er in ieder geval al wel. Dennis kwam ook nog langs en we hebben lekker buiten koffie gedronken waarbij Peter met een nieuw plan kwam aanzetten. Hiervoor hebben we hulp nodig van Dennis en van een tractor, en dat was geen probleem zei hij. Ook heeft Dennis nog wat blokken hout klein gemaakt voor mij.


Maandagmorgen heb ik al vroeg naar de klantenservice van Direct Connect gebeld alwaar ik een miep aan de telefoon kreeg die nergens van af wist. Na een uur werd ik teruggebeld maar ook deze man kon ons niet verder helpen. Hij zou terug bellen. Om twee uur hadden we nog niets gehoord en belde ik maar weer. Toen kreeg ik te horen dat er een monteur besteld was. Echt waar, ja echt waar, maar ze wisten niet wanneer hij zou contacten om een afspraak te maken. Toen heb ik een ultimatum gesteld ,tot vijf uur konden ze bellen en daarna zou het over en uit zijn. Natuurlijk belden ze niet.

Vandaag heeft Dennis wat bomen verlegd en zo hebben we nu een leuke zitplaats.Nu nog de schors eraf halen en nog stenen zoeken en wegleggen zodat we een vuurplaats hebben in het midden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten