zondag 26 januari 2020

Week 3 en 4

Dinsdag 14 januari heeft Femke een afspraak bij de osteo en neemt ze voor mij gelijk de boekhouding mee naar Vekstra.

Woensdag de 15e moet Peter al vroeg naar Fjelltun omdat Arnstein de boel dar komt nakijken voor de brandweer.

's-Avonds naar Øversjødalen. Eerst på lofte en daarna naar Jan en Inger.
Jan en ik kijken de boekhouding na van Hola Bygdelag en daarna kijken Magnhild en ik de boekhouding na van Øversjødalen samfunnshus. Daarna nog wat koffie en dan weer naar huis.

Vrijdags gaan Femke en ik naar Tynset om boodschappen te doen en om eten voor de varkens te halen bij de Coop. Omdat we nog geen biggetjes hebben gaat bijna alles door naar Gro en Kai. Alleen datgene wat de kippen eten houden we nu en natuurlijk brood voor de vogels.
Overdag leggen we twee broden buiten voor de vogels en die hollen ze uit. Wat er overblijft wordt 's-avonds of 's-nachts opgehaald door de vossen.

 
18 januari  

Zondag 19 januari heeft Peter een bestuursvergadering van de Hola visvereniging.De bedjes van Yore en Carney zijn weer opgedekt en het bed van Yore wordt weer in belag genomen door de katten.
Maandag 20 januari heeft Hola bygdelag een bijeenkomst in het samfunnshus in Øversjødalen. Vanaf 1 september krijgen we hier een andere manier van vuil ophalen, we krijgen nl. containers. Jeetje.
Kai Trana is er als vertegenwoordiger van de Fias en hij legt een en ander uit. Het zal ons benieuwen hoe het zal gaan met de wind en de sneeuw. Iedereen krijgt 4 containers, te weten voor etensafval, restafval, blikglas en papier. De containers mogen niet verder dan drie met van de hoofdweg af stan, niet vast staan en met de handvaten naar de weg toe. Vanaf mei worden ze thuis bezorgd.

Mooie parelmoerwolken
Een parelmoerwolk of polaire stratosferische wolk is een soort wolk die op zeer grote hoogte ( 15 tot 25 km), in de stratosfeer voorkomt.Dinsdag 21 januari ga ik samen met Femke naar Tynset. De bouw is jammer genoeg nog steeds geheel aangetrokken in Nederland en het is dus gewoon erg slap.
We halen bij de dierenarts een nieuwe zak voer voor Beer. Die is nu 13 kilo, een kilo minder dan eerst maar kost daarentegen wel meer. Hoe typisch.

Woensdag 22 januari ben ik aan de beurt om iets lekkers mee te nemen på lofte. Dat worden dus wafels met rømme en jam. Voor alle zekerheid neem ik ook wat extra koeken mee voor het geval Elna niet komt opdagen. Elna is aan het dementeren en we willen haar niet lastig vallen, maar ze komt toch en heeft lekkere koeken bij.
De militairen voor de winteroefening zijn er ook weer.

Donderdag 23 januari komen Nico en Ineke onverwachts op de koffie en ze hebben Turkse yoghurt bij voor mij die ze afgelopen maandag in Zweden hebben gekocht. Daar is hij de helft van de prijs en aangezien Nico en Ineke toch rijden had ik gevraagd of ze dat mee wilde nemen voor mij.

Die avond heeft Peter bestuursvergadering van en in Fjelltun.

Vrijdags rijden Femke en ik weer naar Tynset en kopen we voor onszelf ook dezelfde brodders als die we voor Peter hadden gekocht. Het is nog steeds glad en dan loopt het toch een heel stuk beter, zeker als we naar beneden moeten om de honden uit te laten.
We halen ook een nieuwe kraan voor de wasbak in de badkamer. Deze gaat steeds harder lekken en aangezien het al een oude kraan is kunnen we er ook geen leertjes meer voor krijgen.

Als we thuis zijn krijg ik bericht dat onze nieuwe varkentjes er omstreeks 17.00 zullen zijn. Dus zorgen Peter en ik ervoor dat de stal in orde is en rijden Femke en Peter nog extra halm naar binnen. We vragen de buurman om wat zand te strooien rondom de stal zodat de vrachtwagen geen problemen heeft met de gladheid en even later komt Erlend er al aan. Toppie.

Precies op tijd komt Per Erik met de vrachtwagen en heeft hij 4 nieuwe varkentjes bij.


Het duurt even voor ze binnen zijn, maar dat is logisch aangezien het een hoge wagen is en een wat steile gang naar beneden.


Ze hebben honger en beginnen gelijk aan de in kleine stukjes gesneden groenten, fruit en koeken tesamen met het krachtvoer. Ze zijn erg sociaal en totaal niet bang.

Zaterdag 25 januari
Peter en ik rijden samen naar Tynset en drinken gezellig koffie bij Waagans. We doen wat boodschappen en gaan daarna op de koffie bij Nico en Ineke. Nico komt volgende week naar ons toe om de kraan te plaatsen.

We gaan ook naar een huis kijken dat in de buurt ligt en wat te huur is. Niet voor ons maar wel leuk om te kijken. Het is eigenlijk nog mooier dan de foto's. Het kijkt uit over het voetbalveld en de sætershallen en is pas geleden helemaal gerenoveert.

Daarna rijden we terug naar huis, laten we Beer en Cissa uit, verzorgen de varkens en de kippen en hebben daarna een lekkere rustige avond.

Zondag 26 januari heb ik een knuffelkwartiertje met de biggetjes.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten